- hirdetés -

1993 óta dolgozik mentősként, de emellett számos más területen is aktívan tevékenykedik. Ha nem életeket ment, akkor szívesen sportol, zenél, vagy éppen oktat. Felsorolni is nehéz mi mindent csinál a Hét embere, Szilágyi Mihály, mentőtiszt.

Dolgozott mentőhelikopteren, mentőmotoron, olyannyira, hogy a Magyar Mentőmotor Alapítvány felügyelő bizottsági tagja is. A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem általános orvosi karának gyakorlati oktatója, ahol a rezidens orvosokat képezi.

Nem tartja magát vallásos embernek, de a Szentírás egyik igéje vált a mottójává: „Van, aki bőven osztogat, mégis gyarapszik”. E szerint éli az életét, segíti embertársait, nemcsak a munkájában, hanem magánéletében is.
– Egészségügyi szakközépiskolába jártam, és tudtam, hogy kórházban nem akarok dolgozni. A mentőzés viszont egy nagy álom volt számomra. Egyből felvettek a szakirányú képzettségem miatt. Ha magamat kéne jellemeznem, azt mondanám, genetikailag szociális érzékenységre vagyok programozva. Szinte mindig nálam van a telefon, és bárki, bármilyen kéréssel hívhat, megpróbálok neki segíteni.

Szilágyi Mihály hivatását és életét is szolgálatnak tekinti (Fotó: Rosta Tibor)

Az életmentés mellett a zenélés, és sportolás is közel áll a szívéhez. Szerinte fontos, hogy legyenek rövid, és hosszútávú céljaink.
– K.Tóth – Szilágyi nevű zenekarommal hétvégente rendezvényeken zenélünk. Játszom a városi fúvószenekarban is, ahol nagydobolok. Most kértek fel a reformáció 500. évfordulójának zárórendezvényére, egy zenekarba trombitálni. Emellett nagyon szeretek sportolni. Például futok, úszok, kerékpározok, de a legnagyobb szerelem a teniszezés, amiért ifj. Németh István barátomnak örökké hálás leszek. Ami aktuális, hogy október 15-én, vasárnap részt vettem a budapesti SPAR Maratonon. A jövő évre egy nagy célt tűztem ki magamnak, szeretném teljesíteni a Zürichben tartott Ironman 70.3-at, ami 1,9 km úszásból, 90 km kerékpározásból, és 21 km futásból áll.

Szerinte fontos, hogy legyenek rövid, és hosszútávú céljaink (Fotó: Rosta Tibor)

Jelenleg Orosházán az Egységes Szociális Központhoz tartozó intézmények vezetői által szervezett újraélesztési képzést koordinálja.
– Ez a kezdeményezés most indult, egyelőre 100 ember képzéséről van szó, 20 fős csoportokban. Az első oktatást az Újraélesztés Világnapján tartottuk a Teréz utcai Platán Idősek Otthonában, október 16-án. Október végén a bölcsőde dolgozóinak is tartunk csecsemő-újraélesztésből képzést a kollégáimmal. Fontos, hogy a szociális intézmények dolgozói a már megszerzett tudást, időről-időre felfrissítsék, mert erre a tudásra jellemző, hogy megkopik egy idő után.

Arra a kérdésemre, hogy honnan van ennyi motivációja és energiája, a következő választ kaptam:
– Egy jó ideje már a hivatásom és az életem is szolgálatnak tekintem, és nagyon remélem, nem lesz hasztalan a küldetésem.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.