Mások segítése a genetikámban van – Szilágyi Mihály mentőtiszt a Hét embere

1993 óta dolgozik mentősként, de emellett számos más területen is aktívan tevékenykedik. Ha nem életeket ment, akkor szívesen sportol, zenél, vagy éppen oktat. Felsorolni is nehéz mi mindent csinál a Hét embere, Szilágyi Mihály, mentőtiszt.

Dolgozott mentőhelikopteren, mentőmotoron, olyannyira, hogy a Magyar Mentőmotor Alapítvány felügyelő bizottsági tagja is. A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem általános orvosi karának gyakorlati oktatója, ahol a rezidens orvosokat képezi.

Nem tartja magát vallásos embernek, de a Szentírás egyik igéje vált a mottójává: „Van, aki bőven osztogat, mégis gyarapszik”. E szerint éli az életét, segíti embertársait, nemcsak a munkájában, hanem magánéletében is.
– Egészségügyi szakközépiskolába jártam, és tudtam, hogy kórházban nem akarok dolgozni. A mentőzés viszont egy nagy álom volt számomra. Egyből felvettek a szakirányú képzettségem miatt. Ha magamat kéne jellemeznem, azt mondanám, genetikailag szociális érzékenységre vagyok programozva. Szinte mindig nálam van a telefon, és bárki, bármilyen kéréssel hívhat, megpróbálok neki segíteni.

Szilágyi Mihály hivatását és életét is szolgálatnak tekinti (Fotó: Rosta Tibor)

Az életmentés mellett a zenélés, és sportolás is közel áll a szívéhez. Szerinte fontos, hogy legyenek rövid, és hosszútávú céljaink.
– K.Tóth – Szilágyi nevű zenekarommal hétvégente rendezvényeken zenélünk. Játszom a városi fúvószenekarban is, ahol nagydobolok. Most kértek fel a reformáció 500. évfordulójának zárórendezvényére, egy zenekarba trombitálni. Emellett nagyon szeretek sportolni. Például futok, úszok, kerékpározok, de a legnagyobb szerelem a teniszezés, amiért ifj. Németh István barátomnak örökké hálás leszek. Ami aktuális, hogy október 15-én, vasárnap részt vettem a budapesti SPAR Maratonon. A jövő évre egy nagy célt tűztem ki magamnak, szeretném teljesíteni a Zürichben tartott Ironman 70.3-at, ami 1,9 km úszásból, 90 km kerékpározásból, és 21 km futásból áll.

Szerinte fontos, hogy legyenek rövid, és hosszútávú céljaink (Fotó: Rosta Tibor)

Jelenleg Orosházán az Egységes Szociális Központhoz tartozó intézmények vezetői által szervezett újraélesztési képzést koordinálja.
– Ez a kezdeményezés most indult, egyelőre 100 ember képzéséről van szó, 20 fős csoportokban. Az első oktatást az Újraélesztés Világnapján tartottuk a Teréz utcai Platán Idősek Otthonában, október 16-án. Október végén a bölcsőde dolgozóinak is tartunk csecsemő-újraélesztésből képzést a kollégáimmal. Fontos, hogy a szociális intézmények dolgozói a már megszerzett tudást, időről-időre felfrissítsék, mert erre a tudásra jellemző, hogy megkopik egy idő után.

Arra a kérdésemre, hogy honnan van ennyi motivációja és energiája, a következő választ kaptam:
– Egy jó ideje már a hivatásom és az életem is szolgálatnak tekintem, és nagyon remélem, nem lesz hasztalan a küldetésem.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás