Finnországtól az alföldi tanyákig – Horváth János emlékei

A Magyar Festészet Napja alkalmából nyílt kiállítás a Városházi Galériában október 19-én. Az Emlékeim címet viselő tárlat Horváth János festőművész munkásságából villant fel részleteket.

Két óra alatt fest meg egy képet. Mintha magától értetődő lenne, hogy az ecsetvonásoknak milyen formákká, a festékszemcséknek milyen színekké kell összeállnia Horváth János kezei alatt.

Számára az alkotás életforma, fogalmazott köszöntőjében az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület elnöke.
– Ritkaság, hogy kihagyjon néhány napot. Képei az alföldi festészet hagyományait követve többnyire naturális ábrázolások. Kedvenc témái a tanyavilág, csendéletek, portrék, szívesen örökíti meg az általa bebarangolt tájakat. Univerzális tehetség. Sok technikát kipróbált életében, de a legnagyobb szerelem az olajfestés volt. Rendkívül termékeny alkotó, a Zombai utcai műterem több száz képnek ad helyet, és nincs gond, ha felkérik egy-egy kiállítás megrendezésére – mondta pályatársáról és barátjáról a szintén képzőművész F. Varga Mária.

Horváth János idén ünnepelte 76. születésnapját, de a mai napig rendkívül termékeny (Fotó: Rosta Tibor)

A tárlat címe nem véletlenül Emlékeim. Azokból Horváth Jánosnak nagyon sok van a műtermi munkától kezdve az alkotótáborokon és a fiatalok tanításán át az utazásokig.
– Rengeteg művésztelepen megfordultam külföldön és belföldön egyaránt. Jártam például Szlovákiában, Finnországban, Lengyelországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban és az ottani emlékekből állt össze a tárlat anyaga – osztotta meg.

Képei a világ számos pontján fellelhetők Amerikától Oroszországig, még az Északi-sarkon is van belőlük magántulajdonban.
– Finnországban volt kiállításom, amire eljött egy éppen látogatóban ott lévő mérnök is. Megismerkedtünk és vásárolt tőlem egy finn téli tájat ábrázoló festményt. Emlékszem, kérdeztem is tőle, miért nem nyári képet választ, hiszen ott az sokkal rövidebb ideig tart – emlékezett vissza nevetve.

A magyar festészet él

Azt már az eseményt megnyitó Bodrogi Béla árulta el, miért mostanra tervezték a kiállítást és miért csak olajképek szerepelnek az anyagban.
– Október 18-a a Magyar Festészet Napja és magától értetődő volt, hogy immár 16. alkalommal mi is megünnepeljük egy tárlattal. Horváth Jánossal tervezünk már egy akvarell bemutatót is a nyárra, de azt lemondta a művész úr és aztán rábeszéltem, hogy októberben csináljuk meg legalább az olajképekből. Amit itt most a közönség a falakon lát, két hónap termése – mondta az OKKE elnökhelyettese, aki szintén sokszor látta már munka közben a kiállítót.

A tárlatot alkotó mintegy 25 festmény ékes bizonyítéka nem csak Horváth János tehetségének, hanem – F. Varga Mária szavaival élve – annak is, hogy van magyar festészet és, hogy mögötte ilyen kiváló művészek állnak. Az alkotások november 20-áig várják az érdeklődőket a hivatal nyitvatartási idejében.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás