- hirdetés -

Csaknem ötszáz embernek segített valamilyen formában munkához jutni eddig az Orosházi Járási Hivatal, az Ifjúsági Garancia Rendszerben. Hatan közülük vállalkozást indítottak.

Békés megyében október közepéig csaknem 4200 fiatal került be az Ifjúsági Garancia Rendszerbe, az ahhoz tartozó munkaerő-piaci programban pedig 3679 25 év alatti fiatal vesz részt – tájékoztatta lapunkat a Békés Megyei Kormányhivatal.

Azt is megtudtuk, hogy az Orosházi Járási Hivatal az Ifjúsági Garancia Rendszerbe 558, a munkaerő-piaci programba pedig 428 embert vont be idáig. A teljesség igénye nélkül: 121 fiatal képzését dotálták részben, hatan önálló vállalkozást indítottak, 17 fiatalnak pedig lakhatási támogatással segítettek.

A támogatott fiatalok, csaknem 100 különböző munkakörben dolgoznak azóta. Van közöttük fogorvos, élelmiszeripari mérnök, könyvelő, adminisztrátor, villanyszerelő, forgácsoló, szakács, géplakatosan, hentes, hegesztő és takarító is.

Az orosházi Szabó Diána például eladó egy számítástechnikai szaküzletben. A fiatal lány elmondta, hogy már régebbről ismerte a bolt tulajdonosát, de a munkakapcsolatot a járási hivatalnak köszönhetik. A hivatal most fél évig fizeti a bérem és a járulékaim teljes összegét, ami a kezdő vállalkozásnak nagy segítséget, nekem pedig biztos megélhetést jelent – mondta Szabó Diána.

Szabó Diánának is a progamnak köszönhetően lett új munkahelye (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A képzésen résztvevők eddig 37 féle különböző képzésen vettek részt. Például gépi forgácsoló, autószerelő, informatikai rendszergazda, gyógymasszőr, cukrász, hegesztő, pincér, női szabó és óvodai dajka tanfolyamokra járhattak.

A Kormány 2015-ben indította el a 25 év alatti munkanélküliek foglalkoztathatóságát segítő Ifjúsági Garancia Programot. Az Ifjúsági Garancia célja, hogy az állástalan fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munka nélkül, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához. A program lényege, hogy azok a 25 év alatti fiatalok, akik nem tanulnak, és nem is dolgoznak, 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget kapjanak az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.