- hirdetés -

Az Újraélesztés Világnapja alkalmából tartott nyílt napot az orosházi mentőállomás, október 16-án. Térségünk több mentőállomásán is volt lehetőség az életmentő mozdulatok gyakorlására.A hétfői nyílt nap legfőbb célja az volt, hogy minél többen megtanulják az újraélesztés alapismereteit, ne féljenek tőle, mert könnyen elsajátítható. Az azonnal megkezdett újraélesztés életet menthet, hiszen a mentő kiérkezéséig például egy szívmegállásnál néhány perc is sokat számít. Felhívták arra is a figyelmet, hogy aki telefonon kér segítséget, legyen tisztában az alapszintű újraélesztéssel. Előfordulhat, hogy a mentésirányítók segítségével meg kell kezdenie a beavatkozást.
– Az a tapasztalatom, hogy az emberek többsége nincs tisztában az újraélesztéssel, vagy nem merik elkezdeni, inkább várnak a mentő kiérkezéséig. A túlélés esélye pedig nagyban függ attól, hogy a helyszínen történik-e beavatkozás a laikusok részéről, és az milyen minőségben valósul meg – mondta lapunknak Kovács Tibor, az orosházi mentőállomás vezetője.

A 8 lépéses újraélesztés könnyen megtanulható (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Simonka György, országgyűlési képviselő is ellátogatott a mentőállomásra, hiszen ő is fontosnak tartja az újraélesztés népszerűsítését. Kovács Tibor megmutatta neki az új mentőautót, majd szó esett egy új kezdeményezésről is.
– Egy olyan pályázatot nyújtottunk be, amit a megyei közgyűlés és a Dél-békési Mentőcsoport közösen kezdeményezett. Évek óta dolgozunk ezen a folyamaton, minden településen tanítottuk már, hogy milyen módon menthetik meg embertársaik életét. Egy képzési folyamatba fogunk kezdeni, és a megyei közgyűlés jóvoltából bízunk benne, hogy legalább 500 defibrillátort tudunk majd vásárolni. A megye több pontjára szeretnénk kihelyezni, ahol akár 200 ember is össze tud gyűlni, és fontos, hogy legalább egy valaki tudja, hogyan kell használni – fejtette ki Simonka György.

Simonka György is újraélesztette az ambuláns babát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Korábban írtunk már róla, hogy az újraélesztéshez készült egy mobil alkalmazás, Szív City elnevezéssel. Az applikáció október 17-től használható androidos és IOS-rendszeren egyaránt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.