Elektronikai hulladék és sütőzsiradék gyűjtés

Orosháza önkormányzata rendszeresen biztosítja a lakosság részére az elektronikai hulladék és sütőzsiradék ingyenes elhelyezésének lehetőségét és megszervezi ezek összegyűjtését. Az idei őszi akciót október tizedikén, kedden rendezték.

Reggel nyolctól a zárásig szinte folyamatosan érkeztek az orosháziak, hogy megunt, tönkre ment elektromos háztartási gépeiket, összegyűlt sütőzsiradékaikat lerakják a városháza udvarán. Autók csomagtartójából, utánfutókról kerültek ki sorra a televíziók, számítógép monitorok, mosógépek, porszívók, de voltak akik kézikocsin, vagy egyszerűen a kerékpár csomagtartóján hozták a használatom kívüli kisgépeket, az összegyűjtött étolajat, zsírt. Délután négyre már kis túlzással heggyé nőtt az udvaron a TV-k, monitorok, mikrosütők, porszívók halma és megteltek az olajos hordók is.

Gyűlnek a mikrók, rádiók TV-k (Fotó: Rosta Tibor)

Gyűlnek a mikrók, rádiók TV-k (Fotó: Rosta Tibor)

Az Önkormányzat az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. és a BIOFILTER Zrt. segítségével teszi lehetővé a város lakói számára a fenti hulladékok ingyenes elhelyezését. A két cég elszállítja és újrahasznosítja, illetve ártalmatlanítja a veszélyes hulladéknak számító gépeket és olajat, zsírt. Az összegyűlt olajat finomítják és kozmetikai alapanyagot, illetve bioüzemanyagot állítanak elő belőle. Az e-hulladék esetében a hasznosítható alkatrészeket beolvasztják és újrahasznosításra továbbértékesítik, a nem hasznosítható részeket külön szelektálják anyaguk szerint és ártalmatlanítják.

– Az önkormányzat fontos feladatának tekinti, hogy rendszeresen megszervezze ezeket az akciókat, hisz az itt elhelyezett gépek már biztosan nem a kukák, konténerek mellett kötnek ki, vagy ami még rosszabb, valamilyen illegális lerakóban az árok partján – hangsúlyozta Széplaki Dóra környezetvédelmi ügyintéző.

Az októberi gyűjtés rendkívül sikeres volt, hisz több mint hétszáz liternyi sütőzsiradékot és majd nyolc tonna elektronikai hulladékot szállítottak el a Biofilter Zrt. és az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. munkatársai.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás