- hirdetés -

A Justh Zsigmond Városi Könyvtárban tartottak véradást október 5-én. Folyamatosan érkeztek a véradók, hogy segítsenek.

A véradás fontosságára sokak figyelmét nem kell felhívni. A csütörtök délelőtt megrendezett véradásra is folyamatosan érkeztek a véradók. Orosházán és térségében aktívak az adakozó szándékú emberek. Volt, akinek ez volt az első, de volt rutinos véradó is.

Ahogy már megírtuk, a Vöröskereszt napi feladata, hogy véradókat toborozzon. Egyre több az önkéntes, bár vérre ennek ellenére is nagy szükség van országos szinten.

Tóth Zoltánnétól, a Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatójától megtudtuk, hogy 27-en vettek részt az eseményen és közülük hatan először. Az egyik résztvevő, Szabó Orsolya már ötödik alkalommal adott vért, hiszen Ifjúsági Vöröskeresztes múltja miatt nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja a véradás fontosságát.
– Az első véradásom még 2008-ban volt, miután betöltöttem a 18. évemet. Bármennyire is féltem a tűtől, úgy éreztem, ha már beszélek ennek a fontosságáról, akkor nekem is illik vért adni. Sajnos nem tudok minden ilyen rendezvényen részt venni, de ahogy időm engedi, igyekszem kivenni a részem – mondta Szabó Orsolya.

Egy véradó akár három életet is megmenthet (Fotó: Rosta Tibor)
Egy véradó akár három életet is megmenthet (Fotó: Rosta Tibor)

Ezúttal sem tértek haza üres kézzel az adakozók. Olvasójegyet, fürdőbelépőt és az Orosházi Női Kézilabda Club jóvoltából egy belépőt kaptak, melyet a soron következő mérkőzésre be is válthatnak a jótékonykodó véradók.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében az Orosházi Véradó Állomáson október 11-én, kedden reggel 8 órától 12 óráig is lesz lehetőség a véradásra. A legfrissebb időpontokról, helyszínekről a veradas.hu honlapon tájékozódhatnak.

Véradó az lehet, aki betöltötte 18. életévét, testsúlya eléri az 50 kilogrammot, valamint akit a donorvizsgáló orvos alkalmasnak talál. Férfiak évente ötször, nők pedig évente háromszor adhatnak vért, 56 naponta. Véradáskor az alábbi dokumentumokat kérik bemutatásra: TAJ- kártya, lakcímkártya és személyi igazolvány. Figyeljünk oda a folyadékpótlásra és a véradás előtti megfelelő folyadékbevitelre!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.