- hirdetés -

A szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet a szombaton tartott rózsaszín szalag séta. 

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Nők a Fejlődő Orosházi Kistérségért Közhasznú Egyesület október 7-én szervezett rózsaszín szalag sétát, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a rákszűrés fontosságára.  A nők, asszonyok mellett gyerekek  is eljöttek, hogy együtt hirdessék: az egészségünk rajtunk múlik! A rózsaszín szalag séta a daganatos betegségeken belül az emlőrák korai felismerésének fontosságát hangsúlyozza. Rózsaszín lufikkal, kitűzött rózsaszín szalaggal vonult át a mintegy ötven résztvevő a rózsaszínbe borult gyopárosi hídon egészen az emlékműig.
– Már kilencedik éve rendezzük a rózsaszín szalag sétát. Az alelölnökünk, Szilágyi Mihályné ötlete volt, hogy hívjuk fel a sétával a rákszűrés fontosságát. Akkoriban minden 11. embernél találtak valami elváltozást – mesélt a kezdetekről az egyesület elnöke, Gyivicsánné Szenczi Irén.

Már hagyomány Orosházán is felhívni a figyelmet a betegségre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Már hagyomány Orosházán is felhívni a figyelmet a betegségre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az eseményen részt vett a Magyar Rákellenes Liga elnökhelyettese is, aki elmondta, hogy már 15 éve rendeznek hasonló megmozdulásokat az országban. Szerinte fontos, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.
– Országos átlagban 50 százaléka vesz részt, célunk, hogy ezt a számot 70 százalékra növeljük. Ebben az esetben a jelenlegi halálozási arányt a felére lehetne csökkenteni. Az országban nyolcezer nőt érint évente a betegség és több mint kétezren halnak bele – ismertette az adatokat Gál Imre.

Az elnök hozzátette, fontos, hogy a hölgyek vizsgálják magukat, de 45 és 65 év között mammográfiás vizsgálat ajánlott. Minden nőnek ki kell használni a lehetőséget, hiszen ha időben észreveszik a daganatot, jól gyógyítható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.