Ősszel is védjük kedvenceinket a kullancsoktól!

A négylábú kedvencekre számtalan, különféle élősködő leselkedik. Közülük az egyik legnagyobb veszélyt a kullancsok jelentik, és az általuk terjesztett betegségek. Sokan nem tudják, hogy szinte egész évben okozhatnak bajt.


Ezért is fontos, hogy ne csak tavasszal fordítsunk figyelmet az állatok védelmére. A kullancsok is készülnek a télre, ami számukra vérszívást és szaporodást, az állatoknak pedig fertőződési veszélyt jelent.
– A kullancsszezon tavasztól késő őszig tart, de enyhébb időben eltolódhat. Az állattartóknak azt szoktunk ajánlani, hogy egész évben fordítsanak figyelmet kedvenceik védelmére. A megelőzés könnyebb, mint a fertőzött állatot kezelni – tudtuk meg Muntyán János állatorvostól.
A klímaváltozás hatására már olyan területeken is számíthatunk rájuk, amik korábban kullancs mentesek voltak. Nemcsak az erdőkben, bozótosokban, hanem a városi parkokban és kertekben is megtalálhatóak a vérszívók. Ne adjunk esélyt a fertőződésre, védjük állataink egészségét az őszi kullancsszezonban is.
– A vérszívók ellen védekezni lehet tablettával, nyakörvvel vagy spot on készítménnyel. Ez függ a gazdától és az állat hozzáállásától. A kullancsriasztó nyakörvek a legtartósabbak, a jó minőségűek akár 7 hónapig is védhetnek. A tabletták egy, vagy három hónapig, illetve a spot on készítményeket havi szinten kell alkalmazni – fejtette ki Roszkos Zsanett állatorvos.

A kullancsok fertőző betegségeket terjesztenek (forrás: kutyabarathelyek.hu)

A kullancsok fertőző betegségeket terjesztenek (forrás: kutyabarathelyek.hu)

Ha kullancsot találunk házi kedvencünkön a legfontosabb dolog, hogy minél hamarabb eltávolítsuk, ugyanis az általuk terjesztett betegségek (babesiosis, Lyme-kór) kórokozójának átfecskendezéséhez idő kell. Állatpatikákban lehet vásárolni erre a célra kanalakat, csipeszeket, amelyekkel otthon is könnyen el lehet távolítani. De ha valaki nem biztos magában, keresse fel állatorvosát.

Az eltávolítást követően figyelemmel kell kísérni kedvencünk viselkedését. Ha bágyadtságot, étvágytalanságot, lázas állapotot tapasztalunk azonnal vigyük állatorvoshoz, mert ez akár a kullancs által terjesztett betegség tünete is lehet.
– A babesia és a Lyme-kór is gyógyítható betegség abban az esetben ha időben el tudjuk kezdeni a kezelését. A babesiának van ellenszere, a Lyme-kórra pedig antibiotikumot kell szedni az állatnak hetekig. Sajnos ha későn kerülnek kezelésre, akár az állat életébe is kerülhet – hívja fel a figyelmet Roszkos Zsanett állatorvos.
A kullancsok az emberre is veszélyt jelenthetnek, ezért fontos, hogy ha a természetben járunk, mi is gondoskodjunk a megfelelő védelemről.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás