- hirdetés -

Futballtornával emlékeztek szombaton az egykori bakák a  HŐR-Dózsa labdarúgó csapatának  „mindenesére”, Janecska Józsefre.

Október 7-én rendezték meg Orosházán a XVIII. Janecska József Emléktornát, amelyen Battonya, Mezőhegyes, Szentes és Orosháza öregfiúk csapatai emlékeztek az 1998-ban elhunyt Janecska Józsefre (népszerű nevén Dikire), aki a Határőr Kerületparancsnokság főszakácsaként, illetve a Határőr Dózsa labdarúgó csapat mindeneseként (szertáros, pályagondnok, beszerző, segédedző, cipőpucoló és természetesen szakács) alkotott maradandót Orosháza sportéletében.

Focival emlékezhettek e legméltóbban egykori szertárosukra (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Focival emlékezhettek e legméltóbban egykori szertárosukra (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Amíg mi tisztek szalutáltunk feletteseinknek, Ő előtte minden fontos ajtó megnyílt – emlékezett egykori beosztottjára Bodrogi Béla szervező. – Sajnos egyszer előtte sem nyíltak ki az ajtók. A Határőrség az anyagi források miatt megszüntette a labdarúgó csapat működtetését. A Gyopárosi tónál Józsi bácsi térden állva könyörgött Nováki tábornoknak, a Határőrség Országos Parancsnokának a döntés megváltoztatásáért, hiába – idézte fel a régmúltat.

Az 1989-ben a HŐR-Dózsában játszók közül megtisztelte a tornát az egykori 14-szeres válogatott labdarúgó, Nyilas Elek.
– A mai futballból nagyon hiányoznak az ilyen típusú emberek, mint amilyen Józsi bácsi volt. Nem csak a hozzáállása és a labdarúgás szeretete volt hatalmas, hanem a közösséget összetartó ereje is – vélekedett az egykori ferencvárosi játékos.

A kiváló játékos elmondta még, hogy Józsi bácsi remek humorral rendelkezett, bár a sorkatonák nem mindig értették karcos megjegyzéseit.

Eredmények:

Orosháza – Mezőhegyes  6 – 2

Szentes – Battonya            3 – 2

Orosháza – Szentes           5 – 1

Battonya – Mezőhegyes  3 – 0

Orosháza – Battonya        7 – 1

Szentes – Mezőhegyes     5 – 1

A torna végeredménye:

1.       Orosháza          9 p.

2.       Szentes             6 p.

3.       Battonya           3 p.

4.       Mezőhegyes     0 p.

Különdíjasok:

Legjobb kapus: Kunos Zoltán (Orosháza)

Gólkirály: Nagy  Dávid  (Battonya)

Legjobb játékos: Szabó Sándor (Szentes)

Az emléktorna résztvevői megkoszorúzták az Alvégi temetőben Janecska József sírját, majd együtt elfogyasztott ebéddel, sok-sok sztorival zárult a nap.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.