- hirdetés -

A nagy búzanemesítők előtt tisztelegve: Mokry Sámuel, Baross László és Székács Elemér bronz hasonmását október 5-én a Szabadság téren leplezték le.

A Himnusz után köszöntötték a résztvevőket, többek között Nagy Istvánt a földművelésügyi miniszterhelyettest, Simonka György Dél-Békés képviselőjét, Takács Árpád kormánymegbízottat, illetve a szoborcsoport megálmodóját, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökét Horváth Józsefet is.

Az ünnepségen felszólalók egyaránt a búza fontosságáról beszéltek, illetve méltatták a három nagy búzanemesítő munkásságát. Elsőkét Dávid Zoltán szólt a megjelentekhez.
– Mindhárman elkötelezetten, kitartóan és gondos odafigyeléssel dolgoztak azért, hogy mind jobbá váljon a hazai gabonatermesztés, és ezzel gyökeresen át is alakították, a világ élvonalába emelték. Életük példázza, hogy a legkisebb tanyavilágból is el lehet jutni az emberiség csúcsaira – fogalmazott Mokry Sámuel, Székács Elemér és Baross László életműve kapcsán.

Dávid Zoltán beszédében a búzanemesítők munkáját méltatta (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
Dávid Zoltán beszédében a búzanemesítők munkáját méltatta (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

A Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály szerint fontos, hogy emlékezzünk arra az elődökre, akik munkájukkal a pusztaságból várost teremtettek.
– A mezőgazdaság megalapozta az Alföld életét, Orosháza várossá fejlődését. Ezeknek a szobroknak az is az üzenete, hogy a hagyomány és a tudomány, ha kéz a kézben jár csak úgy lehet sikeres egy ágazat – mondta beszédében az elnök.

Nagy István hangsúlyozta, a búzanemesítés még napjainkban is fontos ágazat. A minsizterhelyettes kiemelte, hogy büszkék lehetünk arra, hogy búzatermesztésünk legnagyobb része hazai fajtákon alapul. Köszönhetően a magyar nemesítők szakértelmének.
– Fáradhatatlan munkájuk eredményeként egy egész sor olyan új fajtával rendelkezünk, amelyek fel tudják venni a versenyt a legjobb külföldiekkel. Magyarország búzavetésterülete, a világ termőterületének mindössze fél százaléka. Ezen a világtermelés 1,2 százalékát tudjuk megtermelni – derült ki Nagy István beszédéből.

Az ünnepség az egyházi felekezetek áldásával zárult (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
Az ünnepség az egyházi felekezetek áldásával zárult (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Az ünnepség végén Iványi László, a Jézus Szíve Plébánia esperes plébánosa, Ördög Endre evangélikus igazgató-lelkész és Szalkai Róbert református lelkész áldotta meg a Túri-Török Tibor alkotta szoborcsoportot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.