- hirdetés -

A Periszkóp (Jogi ÖTpercesek) után újabb könyvvel jelentkezett Csomós Tamás orosházi ügyvéd, a Békés Megyei Ügyvédi Kamara elnöke. A Védői szemmel című kötet tanulmányokkal és jogeset elemzésekkel vezeti végig az olvasót a büntetőeljárási rendszeren, annak változásán.

A könyv alcíme (Tanulmányok és karcolatok a büntető anyagi és eljárásjog tárgyköréből) pontosan jellemzi azt a 15 tanulmányt és 33 jogelemzést, amelyeket a szerző érdemesnek talált a közlésre.
– Köztudomású tény, hogy nyáron fogadták el az új büntetőeljárási törvényt. A 11 tagú kodifikációs előkészítő bizottságban én is szerepet kaptam, így testközelből figyelhettem, hogyan alakul az új szabályozás, amely gyökeres változást jelent a büntetőeljárásban. Ez a könyv amellett, hogy megvilágítja a fonákságokat, átvezeti az olvasót a régi törvényről az újra – fogalmazott Csomós Tamás.

Csomós Tamás fontosnak tartja, hogy segítsen eligazodni a jogászoknak a jogszabályok dzsungelében (Fotó: Rosta Tibor)
Csomós Tamás fontosnak tartja, hogy segítsen eligazodni a jogászoknak a jogszabályok dzsungelében (Fotó: Rosta Tibor)

Gondolhatnánk, hogy ez alapján jogászoknak ajánlja a kötetet, ez azonban nem így van.
– Aki olvasott már tőlem, az tudja, hogy ezek az írások nem szakbarbár nyelven vannak megfogalmazva, hanem a laikus olvasó számára is olvasmányélményt jelentenek. Vegyítem a különböző műfajokat és az irodalomból, meg más területekről vett hasonlatokkal világítok meg egy-egy jogi kérdést.

Az első jogi kiadvány a büntetőeljárás változásáról

Olyanokat, amelyeket a saját ügyeiből, valamint a kúria, illetve az ítélőtáblák döntéseiből szemezget ki és egyediségükben is általános összefüggéseket mutatnak.
– Én 2010 óta vagyok a Békés Megyei Ügyvédi Kamara elnöke és kamarai elnökként honosítottam meg egy műfajt, aminek az a neve, hogy kamarai hírlevelek. Ez azt jelenti, hogy a megyében dolgozó 180 ügyvéd részére hetente három alkalommal küldünk szakmai anyagokat, esszéket, összefoglalókat. Ezek a jogeset elemzések képezik egy részét a könyvnek – mutatta be a hátteret hozzátéve, a hírlevelekkel és könyvvel is az az egyik célja, hogy a jogszabályok tengeréből kiemelje, ami fontos.

– Arra tudjanak fókuszálni az ügyvédek a munkájuk ellátása során és hathatós segítséget kapjanak az eligazodáshoz. Ugyanis az állami túlszabályozás időszakát éljük, amikor szinte fizikailag követhetetlen azoknak a nagy horderejű jogszabályoknak a száma, amelyeket egy évben elfogadnak. Az információhalmaz az emberi teljesítőképesség határát súrolja – hangsúlyozta.

A kötet egyrészt rendhagyónak számít a jogi kiadványok piacán, másrészt ez az első, ami érdemben foglalkozik az új büntetőeljárási szabályozással, és az előző könyvhöz hasonlóan a HVG-ORAC gondozásában jelent meg. Bánáti János, a Magyar ügyvégi kamara elnöke ezt írta róla: A büntető anyagi és eljárásjogi témájú tanulmányok, jogi ötpercesek mindegyike külön-külön is értékes, de kötetbe foglalva olyan nagy ívű áttekintést tesz lehetővé a büntetőjog területén dolgozó jogászoknak, ami nélkülözhetetlenné teszi ezek ismeretét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.