- hirdetés -

Kiemelt beruházások egész soráról beszélt Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója október 4-én, Orosházán a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) kihelyezett elnökségi ülésén. Szó esett egyebek mellett arról is, hogy a házigazda Linamar mind a békéscsabai, mind az orosházi üzemében bővítést tervez.

A Linamar Hungary Zrt. a megyei iparkamara egyik legfontosabb és legnagyobb partnere, ezért is döntött úgy a testület, hogy a cégnél tartják évi rendes kihelyezett értekezletüket.
– A másik ok, hogy kamaránk és a megyei kormányhivatal között nem régen egy stratégiai megállapodás született, részletes cselekvési tervvel, amelyet szeretnénk ismertetni. Ehhez kapcsolódik másik fontos témakörünk ma, mégpedig Békés megye kiemelt beruházásai, amelyek között a Linamar fejlesztése, bővítése is szerepel – indokolt Orosz Tivadar kamarai elnök.

Kihelyezett ülés volt a Linamarnál (Fotó: Rosta Tibor)
Kihelyezett ülés volt a Linamarnál (Fotó: Rosta Tibor)

A beruházásokról Rákóczi Attila tájékoztatott, aki elmondta, hogy a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság összesen mintegy 8,2 milliárd forintból szárító, tisztító, takarmánykeverő és vetőmag feldolgozó üzemet kap és megvalósul a szarvasmarhatelep rekonstrukciója is.

A megyében működő vállalkozások közül egyebek mellett az autóipari alkatrészeket gyártó Csaba Metál Zrt., a pulykafeldolgozással foglalkozó Gallicoop Zrt., valamint az autóalkatrész és mezőgazdasági gépgyártó Linamar Hungary Zrt. is fejleszt. Utóbbi vezérigazgatója, Havasi Csaba megtisztelőnek nevezte, hogy az iparkamara mellettük döntött, amikor helyszínt keresett az üléshez.
– Ez lehetőség is, hogy kicsit jobban bemutassuk azt, hogy mivel foglalkozunk, illetve ismertessük az eredményeinket. Mióta a Linamar telephellyel rendelkezik Orosházán és Békéscsabán, azóta közel megtízszereztük a munkavállalói létszámot, a forgalmunk már 50 milliárd fölött van forintban és folyamatosan bővülünk, növekszünk. Úgy gondolom, ez egy jó példa lehet a régióban – emelte ki.

A cég és az iparkamara a szakmunkás-, valamint a mérnökképzés terén is együttműködik, a vállalat támogatja a szervezet azon kezdeményezését, amellyel a szakmák felé kívánja terelni a fiatalokat.
– Mi is szeretnénk több szakembert és mérnököt látni, de ez nem csak egy kívánság a részünkről, tevékeny szerepet is vállalunk a megvalósításban. Nálunk 150 felett van már a tanulói létszám, 30 fölött van a duális mérnökképzési létszám, gyakorlatilag erre is alapozzuk a jövő növekedési terveit – fogalmazott Havasi Csaba.

A gyárlátogatással egybekötött ülésen többek között között elhangzott még, hogy a kormányhivatal az Európai Bizottság támogatásával mesterséges geotermikus tározó létrehozását tervezi, amely villamos energiát termelne és távhőt szolgáltatna. Rákóczi Attila hangsúlyozta, fő céljuk, hogy segítsék, gyorsítsák a beruházások megvalósítását, ezáltal hozzájáruljanak a foglalkoztatás bővítéséhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.