- hirdetés -

Véradást tartanak a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban október 5-én. Gyakorlott, rendszeres véradókon kívül számítanak az új adakozók megjelenésére is.

A véradás fontosságára már nem kell felhívni senki figyelmét. Egy ember, akár három életet is menthet. Ezért évente többször rendeznek véradást nem csak országosan, hanem városszerte egyaránt. Szerencsére Orosházán és térségében mindig sikeresen zárulnak az ilyen rendezvények, sokan szeretnének segíteni embertársaikon.
– Mindennapos feladat véradókat hívni és toborozni. Sosincs megállás. Évente többször rendezünk véradást és mindig töretlen a siker, a létszámra nem lehet panasz. Szerencsére az állandó adakozók mellett feltűnnek az újak is. Az ilyen rendezvényeken mindig kedveskedünk egy kis ajándékkal a megjelenteknek. Természetesen nagyon örül mindenki a meglepetésnek, de nem ez motiválja a véradókat, hanem a segíteni akarás – mondta Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója.

A véradókra mindig szükség van (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A véradókra mindig szükség van (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Tóth Zoltánné hozzátette, örül annak, hogy beindult ez a kezdeményezés. Szívesen vesznek minden támogatást és igyekeznek minél több partnert és támogatót szerezni. Legnagyobb orosházi támogatóik Gyopárosfürdő, valamint az ONKC.  Az Orosházi Női Kézilabda Club minden véradónak belépővel kedveskedik. Aki részt vesz egy véradáson, az ott kapott igazolás bemutatásával ingyen tekintheti meg a véradást követő mérkőzést.

A kötelező tesztek az adakozó egészségét is szolgálja, hiszen több olyan betegségre is szűrnek, melyekre egy általános laborvizsgálat nem terjed ki. Ilyen a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, és a szifilisz is. A véradás október 5-én, csütörtökön lesz a városi könyvtárban, 8 órától fél 12-ig.

Véradó az lehet, aki betöltötte 18. életévét, testsúlya eléri az 50 kilogrammot, valamint akit a donorvizsgáló orvos alkalmasnak talál. Férfiak évente ötször, nők pedig évente háromszor adhatnak vért, 56 naponta. Véradáskor az alábbi dokumentumokat kérik bemutatásra: TAJ- kártya, lakcímkártya és személyi igazolvány.

Októberben is lesz még alkalom vért adni. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében az Orosházi Véradó Állomáson október 11-én, kedden reggel 8 órától 12 óráig.  A veradas.hu honlapon tájékozódhatunk a legfrissebb váradásokról, helyszínekről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.