- hirdetés -

Tömören így foglalható össze Rákász Gergely koncertorgonista legutóbbi orosházi fellépése. A művész abba a reformtus templomba tért vissza, ahol először ismerhette meg nálunk a közönség. A szeptember 27-ei látványkoncert a Reformáció 500 programsorozat részeként kínált izgalmas estét a zenekedvelőknek.

Aki látott, pontosabban átélt már Rákász Gergely estet, az jól tudja, hogy nem könnyű szavakba önteni az élményt. Valaki így próbálkozott: „Kapolcson hallgattuk meg legutóbb és az eső ellenére lenyűgözött bennünket! Gergely barátságos és közvetlen! Imádjuk, ahogy a zeneművek köré történeteket fon és felvezeti!”

Bizonyára az orosházi koncertről is hasonló benyomásokkal távozott a közönség, amelyet ezúttal Luther korába kalauzolt a művész. Zenélt és mesélt. Az Oroscafénak az utóbbit a koncert délutánján. Elmondta, hogy egy Orosházához közeli református közösségtől kapta az első felkérést reformáció témájú látványkoncertre.
– Gondolom, a lelkész asszony ott volt az egyik estemen és úgy vélte, jó buli lesz, ha én ezt megcsinálom. Kicsit megijedtem, ugyanis én katolikus vagyok – kezdte mosolyogva az előzményekkel. – Felkértem Szemerei Jánost, Győr evangélikus püspökét, hogy segítsen. Ő mindent el is mondott, én meg közben rájöttem, hogy sosem fogok tudni úgy beszélni a témáról, mint egy evangélikus püspök és más utat választottam – beszélt a folytatásról.

Szívesen jön Orosházára a művész (Fotó: Rosta Tibor)
Szívesen jön Orosházára a művész (Fotó: Rosta Tibor)

Úgy közelítette meg Luthert és korát, mint egy századokon átívelő barátságot.
– Nyilván nem tudom már megbeszélni vele, hogy mit evett reggelire, de a művein keresztül itt van az ő esszenciája. Képzeljünk csak el egy olyan életet, amelyben folyamatos kapcsolatot tudunk tartani egy Wass Alberttel, egy Széchenyivel, egy Luther Mártonnal. Mennyivel más döntéseket hoznánk, ha az ő életválaszaikat be tudnánk emelni a saját problémáink megoldásába. Így tudtam megfogni Luthert és azt gondolom, hogy így aztán nagyon személyes lett – avatott be a koncertanyag születésébe.

– Izgalmas az ereje, amivel odaáll a kor leghatalmasabb embere elé és azt mondja neki, hogy tévedsz. A bölcsessége. Meg tud úgy fogalmazni dolgokat, hogy a közember is érti. Például azt írja egy helyen, hogy a pápa ne kanalazzon más lábosából. Nem kell magyarázni. Mindenki tudja, miről van szó. A józan esze, a zeneszeretete. Ezeket sorra véve találtam egy olyan fogást ezen az emberen, hogy a barátaim közé tudom sorolni.

És hogy miként nyilvánul meg ez a koncert zenei anyagában?

– Van egy szép képanyagunk, Papp Norbert rajzolta és végigvisz bennünket a reformáció történetén, én pedig minden egyes tételhez olyan zenét választottam, ami alátámasztja, kiemeli Luther egy-egy tulajdonságát. Például, olyan darabot tettem mondjuk az erejéről szóló gondolataimhoz, ami szétdurran az energiától. Ez biztosan átmegy a közönségnek is.

Átment. Mozart nagy f-moll Fantáziája, Bach muzsikája, César Franck a-moll Korálfantáziája. A teltházas koncert ismét azt adta, amire számítottak a nézők. Abban a templomban, ahol Gergely először ismerkedett meg az orosházi publikummal.
– Annak már majdnem 20 éve és nagy öröm újra ott játszani és persze felelevenít számos emléket. Például azt, amikor nem indult az autó az egyik koncert után és a református gyülekezet tagjai, Csizmadia Sanyi segített elindítani, hogy még aznap éjjel visszaérjek Győrbe – idézte vissza nevetve és hozzátette, mindig szívesen jön Orosházára, mert itt jó a közönség, örömmel látják és külön élmény, hogy minden alkalommal Sándor barátja tanyáján alszik, ahol csend, nyugalom és feltöltődés várja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.