- hirdetés -

Az ősz a kerttulajdonosok számára téli felkészítés ideje. Sokan gyűjtik össze az avart, elszáradt ágakat, gallyakat és égetik el. Az országos rendelet szerint ez tilos, az önkormányzatok azonban helyi rendeletben kivételt tehetnek.

Két és fél éve, 2015 tavaszán lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Rendelet, amely így fogalmaz: Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Vagyis a lehullott és elszáradt avart, illetve egyéb, a kertben felgyűlő éghető növényi hulladékot nem lehet eltüzelni, ahogyan azt a korábban megszoktuk. Kivéve abban az esetben, ha a település a saját önkormányzati rendeletében ezt megengedi.

Ez a kivétel érvényesül Orosházán is, ahol a 25/2016-os számú, a helyi környezet védelméről szóló, módosított rendelet a mérvadó. Eszerint a vasárnapokat és ünnepnapokat kivéve a szeptember 15-e és május 15-e közötti időszakban napkeltétől napnyugtáig elégethetjük a száraz kerti hulladékot, de csakis szélcsendben.

A tűzvédelmi szabályokat ekkor is be kell tartani, azaz csak megfelelően kialakított helyen, biztonságos körülmények között gyújthatunk tüzet, amelynek őrzéséről és veszély esetén oltásáról is nekünk kell gondoskodnunk. A tűz környezetében olyan eszközöket kell készenlétben tartanunk, amelyekkel a terjedése megakadályozható. Égés után pedig át kell vizsgálni a helyszínt, hogy ne maradjon parázs.

Külterületen is figyelni kell

Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen végezhet irányított égetést. Ehhez az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig kérelmet kell benyújtani az engedélyező tűzvédelmi hatósághoz. A kérvényben szerepelnie kell az égetés pontos földrajzi koordinátáinak vagy helyrajzi számmal megadott helyének. Tartalmazni kell az égetés megkezdésének és tervezett befejezésének időpontját, az irányított égetés indokát, az égetéssel érintett terület nagyságát, az égetést végző személyek nevét, címét. A hatóság a kérelmet annak beérkezésétől számított 5 munkanapon belül bírálja el.

Aki a jogszabályi előírásokat megszegve éget, az levegőtisztaság-védelmi bírság, aki pedig a tűzvédelmi előírásokat megszegve tüzet idéz elő, tűzvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető. Ennek mértéke pár tízezer forinttól több millió forintig terjedhet.

170921_tuzvedelmi_birsag_inforgrafika
(Forrás: penzcentrum.hu)

A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.