- hirdetés -

Idén már 18. alkalommal rendezték meg a Fehértó napját a Kardoskút-Pusztaközpontban szombaton. Az idő is kedvező volt, minden adott volt hozzá, hogy a mostani rendezvény is sikeres legyen.

A programok reggel 9 órától délután 5 óráig tartottak. Az érdeklődők szakvezetők segítségével bejárhatták a belső tavat. A tó melletti toronyba is felmehettek, ahonnan páratlan kilátás nyílik a pusztai tájra. Közben pedig megismerhették a szikes tó kialakulását, a különleges növény- és állatvilágot. Lehetőség volt a torony mellett madármegfigyelésre is.

Kézműves-foglalkozások, kiállítások, népi játszótér és természetismereti foglalkoztató várta az érdeklődőket a pusztaközpont udvarán. Volt íjász-, csikós-, solymász- és ragadozómadár-védelmi bemutató is. A kilátogatók megismerhették a korabeli pásztorélet hagyományait, ruházatát és a régi magyar állatfajokat. A színpadon egymást váltották a különböző népzenei és néptánccsoportok.

Mindenki megtalálta a kedvére való szórakozást (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Mindenki megtalálta a kedvére való szórakozást (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A Kardoskúti Múzeumban 1989 óta egy állandó kiállítás működik, amit nemrég pályázati forrásból sikerült felújítani. A helyszínen filmeket is vetítettek, a puszta varázsát bemutató, „Négy évszak a magyar pusztán” című filmet is meg lehetett nézni. Ezer Ádám, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai ügyintézője lapunknak elmondta, hogy a Fehértó megismerése mellett fontos, hogy a Nemzeti Parkot is bemutassák a résztvevőknek.

Lestyan-Goda Judit Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési osztályvezetőjétől megtudtuk, hogy érdemes lesz ősszel is ellátogatni Kardoskútra, hiszen innen jól megfigyelhető a madarak vonulása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.