- hirdetés -

Ma is lehet vért adni Orosházán a Véradó Állomáson, de néhány vírus miatt nem mindenki teheti ezt meg.

Délig várják a véradókat ma is az orosházi Véradó Állomáson. A Magyar Idők viszont azt írta, hogy több vírus fokozott kockázata miatt átmenetileg nem adhatnak vért azok, akik akár csak egy napot is eltöltöttek bizonyos francia, osztrák vagy román városokban. Ezek között pedig Bécs is ott van.

A lap véradóktól úgy értesült, hogy átmeneti időre, 30 napra kiszűrik a véradásból azokat, akik – akár csak egy napig – a franciaországi Toulonban jártak. A városban ugyanis fokozott kockázatot jelent a chikungunya-vírus-fertőzés, amelyet ugyan alapvetően szúnyogok terjesztenek, de vérrel továbbadható.

Egy másik, ugyancsak szúnyogok által közvetített fertőzés, a nyugat-nílusi láz kockázata miatt ugyanez a korlátozás érvényes azokra a potenciális véradókra, akik szintén akár csak egy napot töltöttek Burgenlandban, Alsó-Ausztriában vagy az osztrák fővárosban, Bécsben, illetve a romániai Braliában, Vranceában vagy Vanatoriban jártak.

Vírusveszély miatt nem adhat várt bárki (Fotó: Rajki Judit)
Vírusveszély miatt nem adhat vért bárki (Fotó: Rajki Judit)

Az információkat az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) is megerősítette. Eszerint az OVSZ három országból kapott jelzést fertőzésveszélyről: Franciaországból a chikungunya-, míg Romániából és Ausztriából a nyugat-nílusi láz miatt. „A nevezett országok adott területén tartózkodott egyéneket átmenetileg kiszűrjük a véradásból.”

Véradó lehet mindenki, aki egészségesnek érzi magát, elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. Az adatfelvételhez lakcímkártya, személyi igazolvány és TAJ-szám feltétlenül szükséges. A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező.

Most a véradás előtti kikérdezés része, hogy a jelentkező járt-e az említett települések bármelyikében – írja a lap.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.