- hirdetés -

Többek között ilyen modellrepülők vették birtokba a hétvégén az orosházi repülőteret, ahol szeptember 9-én már 17. alkalommal rendezte meg az Orosházi Városi Modellező Klub a Nemzetközi Modellrepülőnapot. Az érdeklődés ezúttal sem maradt el és nem csak résztvevők, de a nézelődők is érkeztek szép számmal, hogy megfigyeljék, esetenként megcsodálják a nagy gépek mini társait.

Napsütés, végtelen róna, csend. Igaz, utóbbit időnként megtörte a modellek motorjainak hangja, de ebben a társaságban ez olyan zaj volt, ami senkit nem zavart. Az igazán fanatikusok már pénteken késő délután megérkeztek lakókocsijaikkal a reptérre és beszélgetve, jókedvűen töltötték az estét, sőt a fél éjszakát.

Egy közülük Kratochwill Rudolf, aki mondhatni, oszlopos tagja az orosházi repülőnapoknak, tizenkettedik alkalommal jött el hozzánk a fővárosból.
– A társaságért, a jó hangulatért és a remek környezetért jövök ide le. Be van írva az éves programomba előre, hogy szeptember első vagy második hétvégéjén itt kell lennem. Elsőként szoktam érkezni és utolsóként távozom – mondta mosolyogva.

Ideális helyszín az orosházi repülőtér (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Ideális helyszín az orosházi repülőtér (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A modellrepüléssel 17 éve foglalkozik, az érdeklődés azonban a gyerekkorra nyúlik vissza. Akkor látott Budapesten, a Hármashatár-hegyen modell vitorlázórepülőket és megfogadta, hogyha lesz alkalma, ideje, valamint az anyagi lehetőségei is engedik, akkor megpróbálkozik ezzel a hobbival. Időközben minden összejött és szerelmese lett a repülőknek.
– Egyrészről nekem nagyon tetszik az, hogy az igazi nagy gépeknek a másolataival repülünk. Másrészről az összetettségében az, hogy egy alkotással, megfeszített munkával kezdődik, az izgalommal folytatódik az első kipróbáláskor és utána jönnek az élvezetes dolgok, amikor próbálgathatjuk a munkánk gyümölcsét – fogalmazta meg, hogy mi vonzza ebben a hobbiban.

A minitől az óriásig

Az orosházi klubnak mintegy harminc tagja van, ebből aktívan tízen modellrepülőznek. Többségük kint volt szombaton a reptéren és még változatosabbá tette gépeivel az amúgy is sokszínű felhozatalt.
– Mindenféle jó dolog van itt. A kis elektromos repülőktől kezdve a 200 köbcentis, négyhengeres, robbanómotoros repülőkig sokfélét hoztak a „kollégák”. Van két gázturbinás, azok kötelékben repülnek majd és kvadrokopter is megtalálható – sorolta Nóbik Gyula klubelnök, majd azt is, honnan érkeztek a résztvevők. – Jöttek többek között Jászapátiból, Szegedről, Őcsényből, Kecskemétről, Budapestről.

Idén is változatos volt a felhozatal (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Idén is változatos volt a felhozatal (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A nap népszerűsége évek óta töretlen a modellrepülős társadalomban, egyrészt, mert maga az orosházi klub is jó hírnévnek örvend, másrészt pedig, mert mindenki kötetlenül repülheti azt, amit szeretne. Ennek megfelelően idén sem hiányoztak a látványos bemutatók, a délután kilátogatók például egy 9 méteres nagymodellben is gyönyörködhettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.