Kodolányi: elindult az első orosházi központú tanév

Csaknem 100 hallgató kezdte meg szeptember 9-én hivatalosan is alapképzési és szakirányú továbbképzési tanulmányait a Kodolányi János Főiskola oktatási központjában, Orosházán. Ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett az intézmény, amelynek egyik küldetése Szabó Péter rektor szerint az, hogy segítsen megállítani az elvándorlást Dél-Békésből.

A nappali képzés hat évvel ezelőtti elindításához fogható az a változás, hogy az orosházi képzési hely oktatási központtá lépett elő. Ebben a formában a szombati volt az első tanévnyitó, amelyen Szabó Péter rektor mellett Malatyinszki Szilárd, a székhelyi központ igazgatója, valamint Dávid Zoltán polgármester is köszöntötte a megjelent diákokat.

Elmondta, hogy a város és a főiskola kapcsolata a hosszú évek alatt mindig gyümölcsöző és előre tekintő volt, a későbbiekben pedig még konstruktívabb lehet. Mint kiemelt, abban bízik, hogy a Kodolányin diplomát szerző hallgatók a városban és környékén maradnak, itt helyezkednek el.
– Orosháza a legiparosodottabb település a megyénkben, ezért azt gondolom, vannak olyan felszívó helyek, cégek, intézmények, amelyek várják a jól képzett szakembereket, tehát lesz helyük azoknak, akik ebben az intézményben végeznek – fogalmazott a városvezető hozzátéve, nagyon jó befektetésnek tartja, hogy az önkormányzat 20 millió forinttal támogatja a képzést. – Hiszen, ha valakinek tudást adunk, azzal hatalmat és lehetőséget is adunk – hangsúlyozta.

Új küldetést is kapott a főiskola - mondta Szabó Péter rektor (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Új küldetést is kapott a főiskola – mondta Szabó Péter rektor (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Szabó Péter rektor szerint az anyagi támogatás nélkül nem kezdhették volna ennyire sikeresen a 2017/18-as tanévet. Ennek is köszönhető, hogy ismét indultak alap- és mesterszakos képzések, nappali és levelező tagozaton, valamint távoktatási formában is.
– Annak, hogy itt a központunk, máris mutatkoznak a hatásai. Például ideköltözött az épületünkbe egy pedagógiai kutatóintézet, informatikai cég helyezte ide egyik telephelyét. Ez azért van, mert egy felsőoktatási intézmény a kutatási és egyéb céges programjai segítségével vonzóvá tudja tenni olyan szempontból is Orosházát, amire eddig nem gondoltak – osztotta meg az első eredményeket Szabó Péter.

A főiskola és a város is profitálhat

Az elkövetkező években a most induló mintegy 100 hallgató már profitálhat ezekből. Malatyinszki Szilárd hozzájuk szólva az első mérföldkőnek nevezte azt, hogy három képzésben – gazdálkodás és menedzsment, turizmus és vendéglátás, közösségszervezés – is indult nappali tagozat.
–  Rektor úrnak az volt a kérése, hogy töltsük meg az intézményt élettel, tartalommal, tudománnyal. Azt gondolom, a kezdő lépés az, hogy itt vannak a nappalisok és támogatni tudják a várost a jelenlétükkel, hiszen a duális képzés keretében az orosházi városüzemeltetésnél kapnak feladatokat. Bízom abban, hogy eközben elmondják majd nekünk, mit alakítsunk a tematikán, hogy az még közelebb legyen a valós folyamatokhoz – mondta a székhelyi központ igazgatója.

Malatyinszki Szilárd, a székhelyi központ igazgatója is köszöntötte a hallgatókat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Malatyinszki Szilárd, a székhelyi központ igazgatója is köszöntötte a hallgatókat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A gazdasági képzések mellett a felnőttoktatásban ötvenen szereznek majd újabb oklevelet közoktatás vezetői, mentorpedagógusi, valamint erkölcstan-etika szakokon. Szabó Péter szerint mindannyian hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megálljon az elvándorlás a jobb sorsa érdemes Dél-Békésből.
– Itt meg kell említenem Simonka Györgyöt, aki nélkül nem biztos, hogy ide költöztünk volna. Az ő koncepciója és tudása győzött meg bennünket arról, hogy Orosházát válasszuk székhelyül és ezt nem a politikai marketing miatt, hanem meggyőződésből mondom – tette hozzá a rektor.

Az általa meghirdetett hat alkalmas szabadegyetem lesz a nappali képzés jelenlétének első, nem csak főiskolai hallgatók számára elérhető hatása. Ennek keretében először szeptember 14-én várják majd az érdeklődőket.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás