Tovább fejlődhet a Vörösmarty iskola

A múlt héten megtartott tanévnyitó ünnepségeken az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója, Orosz László több olyan pályázatról is említést tett, melyek az iskola további fejlődését, a még jobb minőségű munkát, a gyerekek még szélesebb körű képzését, fejlesztését szolgálják.

Három folyamatban lévő EFOP pályázata van az iskolának, melyeket a Békéscsabai Tankerületi Központ, mint fenntartó adott be az év során. Hivatalos eredmények egyelőre nincsenek, de a tervek szerint a szakmai megvalósítás még ebben a tanévben feladatot és e mellett pedagógiai megújulást jelenthet az intézménynek.

Infrastrukturális fejlesztés, digitalizáció

A  jelenleg elbírálás alatt álló pályázatok tartalmáról, jelentőségéről az intézményvezető iskolaigazgatóval, Orosz Lászlóval beszélgettünk.
– Az első, az EFOP-4.1.3-17  infrastrukturális pályázat a rákóczitelepi, valamint a székhely intézményt érinti és tulajdonképpen az épületek megújítását takarja. Az elektromos hálózat, illetve a tantermi padlózatok felújítása a fő felhasználási irány. Ugyancsak ennek a pályázatnak keretében szeretnénk fejleszteni a nyelvi labort és beszerezni egy újraélesztő készüléket – tájékoztatott az igazgató.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A 25 éves informatika oktatás is szerepet játszott abban, hogy pályázhatott az iskola (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A “Digitális környezet a köznevelésben” elnevezésű, EFOP-3.2.3-17 pályázatban a békéscsabai tankerület öt iskolája, köztük a Vörösmarty vesz részt. Az orosházi iskolát az emelt szintű informatika oktatás, a robotika, és az itteni digitális hagyományok révén választották ki.
– Azokat a módszertanokat, melyeket eddig a felső tagozaton alkalmaztunk, azt most a kicsiknél is fogjuk. Algoritmizálás, programozás játékos robotokkal, persze minden a gyermekek adott életkorához, fejlettségéhez, nyelvezetéhez igazítottan – emelte ki Orosz László.

Kísérleti közösségi program

Az intézmény mindhárom iskolája érintett a “Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő iskolai közösségi program kísérleti megvalósítása” (EFOP-3.3.5-17) pályázatban.
– A kísérleti program 2018 és 2019 júniusában valósulna meg a nyári szünetek első két hetében, amikor nem formális tanulási módszerekkel, játékosan, élményszerűen fejlesztenénk a  készségeket, képességeket – részletezte az igazgató.

– Kétféle tevékenység valósulhat meg. Az egyik a bennlakásos tábor, a másik pedig a napközis tábor jellegű foglalkozás. Mindkettő keretében élményt, fejlődési lehetőséget nyújtunk a gyerekeknek, teljes ellátással, emellett a program a szülőknek is segítség a nyári gyermekfelügyeletben. Mivel tanórán kívüli tevékenységről van szó, jó alkalom lehet ez diák és tanár számára is egymás új oldalról történő megismerésére. 

– Az anyagi részét a pályázat adja, a szakmai tartalommal pedig pedagógus kollégáim töltik majd meg. A kísérleti projekt tapasztalatait később országos szinten megoszthatjuk más intézményekkel – hangsúlyozta.

A Vörösmartyban folyó szakmai munka egyfajta elismerése Orosz László szerint, hogy a pályázatokba bekerültek. Úgy véli, a pedagógusok eddigi innovációja és a szakmai tartalom alapján joggal remélhetik, hogy sikeresek lesznek és megvalósulhatnak ezek a tervek.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás