Hivatalosan is vége a nyárnak, elindult a tanév Orosháza közoktatási intézményeiben

A város nyolc általános és középiskolájában több mint 4000 diák ült ismét a padokba szeptember 1-jén. Számukra a szorgalmi időszak – ahogyan azt a korábbi években már megszokhattuk – június 15-éig tart. A tanítási napok száma 180.

Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola székhelyintézménye 24 osztályban 547 diákkal és 59 pedagógussal indította a 2017/18-as tanévet.
– Továbbra is többletjelentkezéssel indítottuk maximális osztálylétszámon a több mint 60 éve sikeresen működő ének-zene tagozatot. A többi osztályunkban pedig a Pedagógiai Programban meghatározottak szerint tanulják tanulóink emelt óraszámban az informatikát, maximális férőhely kihasználtsággal. A mindennapos testneveléshez, ha szűken is, de adottak a helyi és személyi feltételek. Természetesen igénybe vesszük pl. a Máltai Játszótér segítségét, akikkel szoros kapcsolatot ápolunk – tudtuk meg Jakóné Mihály Brigitta székhelyintézmény-vezetőtől.

Számos program várt a gyerekekre, láthatóan élvezték (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A tavalyi év sem csak a tanulásról szólt a Vörösmartyban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az iskola ebben az évben is ragaszkodik hagyományos programjaihoz. Lesz Vörösmarty nap, Madarak és fák napja, Rendhagyó irodalom óra, de a Kodály Gyermekkórus és a Kicsinyek Kórusa karácsonyi és anyák napi koncertjei sem maradnak el.

A Czina Sándor Tagintézményben 202 tanuló, 11 osztályban, míg a Rákóczitelepi Tagintézményben 100 gyermek 8 osztályban kezdte meg a munkát. A pedagógus létszám mindkét helyen megfelelő. A szakos ellátottság az áttanítókkal és óraadókkal megoldott. A speciális nevelési-oktatási igényű gyermekek fejlesztését képzett szakemberek, fejlesztő pedagógus, gyógypedagógusok végzik.
– Fő pedagógiai célkitűzés a Komplex Instrukciós Program (KIP) fenntartása. A gyakorlati tevékenységeken, saját tapasztalatszerzésen alapuló tanulás is kiemelt cél a Kőrösi Csoma Sándor program keretében – fogalmazott megkeresésünkre Kissné Tarján Katalin, a Rákóczitelepi Tagintézmény igazgatója.

A Czinában hangsúlyos tevékenység az idei tanévben az iskola 40 éves fennállásának méltó megünneplése. Ide programjaik a kerek évforduló jegyében zajlanak majd.

Reformáció 500, DSD program, digitális kompetenciák

A Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 12 évfolyamának 25 osztályába 550 diák jár, akiket 50 pedagógus tanít az eddig megszokott felállásban.
– A protestáns egyház ebben az évben ünnepli a reformáció 500. évfordulóját, ehhez mi is kapcsolódunk, illetve az iskolában is megemlékezünk erről az eseményről. Pontos programokról majd később tudok beszámolni. A mindennapos testnevelés kihívásainak is igyekszünk minél jobban megfelelni. Jelenleg is zajlik a sportpálya, sportudvar felújítása – tájékoztatott Csicsely Szilvia igazgatóhelyettes.

Mindegy hogy mit, csak mozogni (Fotó: Rosta Tibor)

Ebben a tanévben is otthont ad az Eötvös a Nagy Sportágválasztónak (Fotó: Rosta Tibor)

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda 360 diákot fogad 16 osztályban, 90 százalékuk orosházi, a többiek a környező településekről érkeznek. Mint azt Bicsánszki József igazgató elmondta, a szakos ellátottságuk teljes, az intézmény fenntartója továbbra is a katolikus egyház marad. Az idei évben arra számít, hogy a sportiskola a korábbiaknál magasabb színvonalon, jobb eredményekkel működik majd és tovább erősödnek a kapcsolatok a sportegyesületekkel.
– Szeretnénk előrébb lépni a DSD program és a német nyelv tanítása terén, valamint az iskola felszereltségét is javítani kívánjuk – emelte ki.

A Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola megközelítőleg 400 tanulóval vágott neki a szorgalmi időszaknak, ők 18 osztályba járnak 42 pedagógus felügyelete alatt.
– Az oktatási-nevelési célkitűzéseink közül kiemelném a Reformáció 500. emlékév méltó megünneplését. Ehhez több rendezvényünk is kapcsolódik, így az iskola és a reformáció napja, elsősök fogadalomtétele, digitális könyvbemutató, istentisztelet, csendesnap, különféle pályázati felhívások. Nevelési céljaink között szerepel még a tanulók kommunikációjának és egymás iránti toleranciájának, valamint a digitális eszközök használatával kapcsolatos kompetenciáknak a fejlesztése. Ez utóbbi okán bekapcsolódunk a szaktárca által meghirdetett digitális témahét programjaiba is – informált Kissné Bor Emília igazgató.

Az óvodásoktól a középiskolásokig - valamennyien keményen készültek a bemutatóra Fotók: Kecskeméti Krisztina (2017. január 17.)

Az óvodásoktól a középiskolásokig – valamennyien tánc tanszakos keményen készült a januári bemutatóra (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola a 2017/18-as tanévben zeneművészet és társművészet szakon több mint 600 gyermekkel kezdte meg az évet.
– A zeneművészeti ágon zongora, vonós, gitár, fúvós, ütős, magánének szakokon egyaránt sikeres felvételit és beiratkozást tudhatunk magunk mögött. A társastánc és moderntánc szakokra még lehet jelentkezni – számolt be Kardosné Bánhidi Éva intézményvezető, aki beszélt arról is, hogy a művészeti iskola pedagógiai célkitűzései nem sokban változtak az elmúlt 60 évben. Az egyéni tanítás lehetővé teszi, hogy az oda járó növendékek olyan művészi értékek mentén tanulhassanak, melyek hosszú távon segítik nevelésüket.

A Wesley János Gyógypedagógiai Óvoda és Általános Iskolában Szin Jánosné igazgató tájékoztatása szerint 142-en tanulnak 14 csoportba, a feladatok ellátásában 22 pedagógus vesz részt.
– Ez a létszám elegendő a kitűzött célok megvalósításához. Fontos közülük a tanórai munka hatékonyságának javítása, támogató tanórai légkör biztosításával, továbbá végzős szakiskolás tanulóink sikeres felkészítése arra, hogy eredményes szakmai vizsgát tudjanak tenni a tanév végén – fogalmazott.

Több mint 1600 középiskolás

A Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban 735 fiatal ült iskolapadba a hagyományoknak megfelelően számos rendezvénnyel tarkított 9 és fél hónapra, harmincan közülük nyolc osztályos gimnáziumi képzésben.

Az emelt óraszámú angol nyelvi osztályba 34, az emelt óraszámú biológia-kémia és matematika osztályba 36, az emelt óraszámú humán és német nyelvi osztály 31 fő,- általános tantervű és köznevelési típusú sportosztályba 25, gazdálkodási és informatikai gimnáziumi osztályba 27 diák nyert felvételt.
– Minden osztályba volt elegendő számú jelentkező, több mint 300 diák közül választhattuk ki eredményeik alapján a felvetteket. A legnépszerűbbek a biológia-kémia, a matematika, az angol nyelvi és a humán képzések – tudtuk meg Makuláné Gulicska Valéria intézményvezető-helyettestől. Kiemelte még, hogy idén 85 éves a gimnáziumi képzés, amelyhez számos programjuk kapcsolódik majd a tanév folyamán.

A felújítás megkezdődött, október végére végeznek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Tavaly 18 millió forintból újították fel a Mezgé tornatermének tetőszerkezetét (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma több mint 900 diákkal, 45 szakgimnáziumi és szakközépiskolai osztályban, közel 70 főállású és több mint 50 óraadó kollégával kezdte meg a 2017/18-as tanévet.
– Képzési palettánk igen változatos: 5 ágazaton, 13 fajta szakmai képzést indítottunk, mely 8 osztályra épül. 9 érettségi utáni nappali képzésben és 1 ráépülő képzésben vannak tanulóink. Több mint 100 speciális nevelési igényű tanuló jár hozzánk, akiknek fejlesztését 1 gyógypedagógus és 1 fejlesztőpedagógus segíti – tudtuk meg Jakóné Varga Erikától.

Elmondta, hogy a közeljövőben adják át a felújított kollégiumi épületet, benne a minden igényt kielégítő ebédlővel. A tanév során felavatják az egészségügyi és szociális képzést támogató demonstrációs tantermet. Részt vesznek a korábbi évekhez hasonlóan a Te szedd! mozgalomban. A márciusi Kossuth-napon az iskola névadójára emlékeznek rendhagyó formában. Április végén pedig egy diák nap keretében Németh Imre egykori tanár előtt tisztelegnek, aki alapítványt hozott létre a tanulók segítése céljából.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás