- hirdetés -

A túrázás kikapcsol, felölt és nem utolsó sorban egészségesebbé tesz. Ezt vallja Mészár Hajnalka, aki csatlakozva az egyik országos hálózattal rendelkező sportszerforgalmazó cég felhívásához, egy túrázókat tömörítő helyi közösség létrehozását tűzte ki célul.

Ha azt mondjuk, El Camino, akkor a többségnek biztosan beugranak olyan szavak, mint „hosszú”, „próbatétel”, „önmagunk felfedezése”. Mészár Hajnalkának emellett még olyasmik is, hogy „bakancslista” vagy „célkitűzés”. A Magyar Szent Jakab utat már végigjárta, 200 km-t tett meg a Normafától Lébényig 8 nap alatt.
– Akkor éreztem rá ennek az ízére. Hogy mennyire jó és hogy kikapcsol, miközben egy remek csapat is körülveszi az embert. Egy hónap múlva szintén velük Tihanyból indulok majd Lébénybe – osztja meg az Oroscaféval a nem oly távoli múltat és a közeljövőt.

Kezdőket is vár a csapatba

Kicsit abban is reménykedik, hogy ehhez a bizonyos csapathoz már csatlakoznak orosháziak, akik kedvet és persze megfelelő rutint éreznek magukban egy ilyen túrához. Az általa megálmodott közösségbe azonban nem csak tapasztalt túrázókat vár.
– Én tavaly óta elég sokat túrázom, de nem találtam itt Orosházán olyan személyt, aki ezzel foglalkozik, aki összefogja az itteni természetjárókat. Ezért gondoltam, hogy megpróbálok egy közösséget létrehozni azokkal közösen, akiknek van kedvük a barangoláshoz. Függetlenül életkortól, túrázási előélettől bárkit szívesen látok – informál az elképzeléseiről.

Cipő, hátizsák, jókedv: ezek feltétlenül kellenek (Fotó: Rosta Tibor)
Cipő, hátizsák, jókedv: ezek feltétlenül kellenek (Fotó: Rosta Tibor)

A tervek szerint az is mindig rugalmasan dől majd el, hová indul a csapat. Hajnalka nem ragaszkodik sem a síksághoz, sem a hegyvidékhez, azt mondja, bármilyen terepen lehet nagyszerűt túrázni.
– Teljesen nyitottan képzelem el a működést, igény szerint alakítva a programot. Úgy gondolom, mindig megbeszélhetjük, kinek mi az, ami bevállalható. Nem várom el senkitől, hogy több száz kilométereket gyalogoljon, különösen nem egy kezdőtől. Azt szeretném, hogy más is megtapasztalja, mennyire felszabadító és megnyugtató dolog ez – emeli ki hozzátéve, hogy miközben az ember egyik lépést teszi meg a másik után, átlépheti a saját komfortzónáját, feszegetheti kicsit a határait és értékes kapcsolatokat építhet.

Túrázni bárhol lehet egy jót

Ráhangolódásul a környékbeli célpontok közül választana, mint például a Gyopárosi tavak, Árpádhalom vagy Kardoskút, de a hegyektől, sőt a több napos túráktól sem zárkózik el, ahogyan az is megbeszélés kérdése lesz, hogy mikor barangoljon a csapat. Az elinduláshoz pedig, mint mondja, nem kell más, mint egy megfelelő cipő, hátizsák, érdeklődés, meg persze némi kitartás.

Akit érdekel a lehetőség, Hajnalkánál jelentkezhet a meszarhajnalka@gmail.com e-mail címen vagy a +3630/7921518-as telefonszámon. A közösségi tagság teljesen ingyenes.

A sportolást népszerűsítő országos kezdeményezés máris sokakat elért, ezt mutatják a program weboldalán feltüntetett számok, amelyek csaknem 1800 megvalósult sporteseményről és több mint 4300 regisztrált tagról árulkodnak. Az ötletgazdák nem titkolt célja, hogy a megközelítőleg 4 millió nem sportoló magyarnak legalább egy részét rávegyék a mozgásra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.