- hirdetés -

A napokban ismét elkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése. A munkát a készenléti rendőrség helikoptereinek közreműködésével – a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakemberei végzik.

Többen kérdezték az utóbbi néhány napban lapunkat is arról, hogy miért jelennek meg időnkét olyan helikopterek a megye légterében, amelyek biztosan nem szúnyogot irtanak. A választ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adta meg. Azt közölték, hogy ezekről a járművekről (amelyek a készenléti rendőrség helikopterei) nézik azt, hogy hol vannak parlagfüves területek.

Magyarországon a felmérések szerint csaknem 3 millió ember életét keseríti meg  allergia (Fotó: Rosta Tibor)
Magyarországon a felmérések szerint csaknem 3 millió ember életét keseríti meg allergia (Fotó: Rosta Tibor)

Adatok egyelőre a Békéscsabai Járási Hivatal területéről vannak. Ott összesen 6526 hektárnyi termőföldet ellenőriztek, és tulajdonképpen nem találtak parlagfüves területeket. A gazos, gyomos területek voltak inkább jellemzőek, melyeknél hasznosítási kötelezettség elmulasztása miatt indítottak eljárásokat.

Azokon a földeken, ahol a jogszabályi előírások ellenére nem zajlott le a parlagfű mentesítés, a hatóság elrendeli a közérdekű védekezést, a gondatlan földhasználót pedig növényvédelmi bírsággal sújtja. Ez 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.