- hirdetés -

Az uniós országok átlagát tekintve hazánkban a vastagbélrák előfordulása kimagaslóan magas. Évente 10-11 ezer megbetegedést regisztrálnak, a halálozási arány is jelentős. Az egészségügyi szakemberek a vastagbél szűrőprogram beindításától azt várják, hogy tovább nőjön az egészségben eltöltött évek száma.

A program beindítása európai uniós támogatásból történik. A szűrésben az alapellátás háziorvosai vállalnak fontos szerepet, ugyanis az érintett korosztály – 50-70 év közötti lakosság – kétévente a háziorvosát keresi fel a szűrés elvégzésére.

Ebben az életkorban kétszeresére emelkedik a vastagbél – és végbélrák előfordulása. A daganatos megbetegedés első, még tünetmentes időszakában már megjelenik a székletben a vér, amelyet csak vizsgálattal lehet kimutatni.

160722_dr_hudak_janos_főorvos_egyetemi_docens
A páciens által bevitt minta vizsgálata után a háziorvos dönti el, hogy indokolt-e a vastagbél tükrözés (Fotó:Rosta Tibor)

Az érintett lakosságot levélben értesítik a szűrésről, ugyanúgy, ahogy a méhnyakrák szűrésnél és a mammográfiánál már megszoktuk. A háziorvos látja el a klienst egy egységcsomaggal, amelyben két darab széklettartály és részletes tájékoztató található a mintavétel módjáról.

A széklettartályokba két egymást követő napon kell vizsgálati anyagot elhelyezni. Mind a tartály, mind a postai szállítás ingyenes. A minta egy budapesti központi laboratóriumba érkezik, ahol érzékeny reagensekkel történik a székletből a vér kimutatása. A vizsgálati eredményről a háziorvos kap értesítést, és pozitív lelet esetén ő utalja tovább a beteget kolonoszkópiára.

Az egészségügyi államtitkárság tájékoztatója szerint a szűrőprogramot két éven belül országos szintűvé szeretnék kiterjeszteni. Ettől azt várják – más európai országok tapasztalatai alapján – hogy a szervezett vastagbélszűréssel a halálozások száma egyharmaddal csökkenni fog. A szűrés ingyenes, fájdalommentes, könnyen elérhető, tehát rajtunk múlik, hogy éljünk a lehetőséggel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.