Nem omlik tovább a Gémes-palota

Elhárították a közvetlen életveszélyt, így már nyugodtan el lehet sétálni a Gémes-palota előtt, azt azonban továbbra sem tudni, hogy mi lesz a patinás épület sorsa.

Egy meglehetősen bonyolult jogi eljárás után, de végre Orosháza tulajdonába került idén év elején a Gémes-palota. Ezzel azonban komoly kötelezettségeket is kellett vállalnia a városnak. Mivel az épület környéke életveszélyessé vált, minél hamarabb el kellett végezni legalább a minimális, állagmegóvási feladatokat. Szabó Zoltán, az önkormányzat csoportvezetője lapunknak elmondta, hogy a napokban az úgynevezett pipaszobát (a sarki tornyot) elbontották, a nyílászárókat bedeszkázták, és a tetőn lévő lyukakat befoltozták, így az épület közvetlen környezetében már nincs életveszély. Erre a pénzt az önkormányzat biztosította.

Rövidesen rendeződhet a patinás épület sorsa Fotó: Kecskeméti Krisztina

Rövidesen rendeződhet a patinás épület sorsa (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Információink szerint az, hogy mi lesz a jövőben a patinás épülettel, még nem dőlt el, de az önkormányzatnál foglalkoznak a problémával, és már több lehetőség is felmerült a hasznosítására. Bojtor István alpolgármester lapunknak azt mondta, hogy keresik a forrásokat, és amint meglesz a pénz, azonnal elkezdődik az épület felújítása.

A sürgős állagmegóvást már elvégezték Fotó: Kecskeméti Krisztina

A sürgős állagmegóvást már elvégezték (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A híres-neves Gémes pék palotája 1910-ben épült – a több mint száz esztendő alatt volt csendőrlaktanya, Darvas kollégium, majd iskola is működött az épületben, amit két éve nyilvánítottak műemlékké.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás