Sztrájk lehet az orosházi Tescóban is

Több, neve elhallgatását kérő alkalmazott is megerősítette az Oroscafénak, hogy az orosházi Tesco alkalmazottai is csatlakoznának az áruházláncnál tervezett munkabeszüntetéshez.  A szakszervezetek már megalapították a sztrájkbizottságokat.

Sztrájkbizottságot alapított a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) is a Tescónál kialakult bérproblémák megoldása érdekében, hasonlóan a cégnél működő másik munkavállalói érdekképviselethez – írta az MTI.

A KASZ azt közölte, hogy hétfőn egyeztetett a Tesco múlt hét pénteken kiadott béremelési tervéről a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ), és úgy döntöttek, hogy nem fogadják el a vállalat béremelési javaslatát. A KDFSZ már augusztus 9-e óta működtet sztrájkbizottságot.

Egyelőre még dolgoznak a hipermarkatben (Fotó: Melega Krisztián)

Egyelőre még dolgoznak a hipermarkatben (Fotó: Melega Krisztián)

A két szakszervezet a megbeszélésen azt vizsgálta, hogy a cég bérajánlata a július 8-án rendezett demonstráción átadott petíció követeléseinek mennyiben felel meg. Megállapították, hogy a petíció 5 pontjából – amelyben egyebek mellett szerepelt a munkaerőhiány és a bértorlódás problémája is – csak az valósult meg, hogy a szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók bruttó 161 ezer forintos bérét a vállalat szeptembertől 176 000 forintra emeli.

Kiemelték, hogy a helyzet rendezése érdekében a KASZ és a KDFSZ sztrájkbizottsága a továbbiakban együttműködik, és közös követeléseket fogalmaznak meg a bérekkel és a létszámhiánnyal kapcsolatban, amelyet kedden el is juttatnak majd a Tescónak.

A KASZ ismét felhívta a figyelmet, arra, hogy ha nem sikerül megállapodni a Tescóval, akkor a két munkavállalói érdekképviselet országos sztrájkot szervez. Lapunk információi szerint ehhez csatlakoznának az orosházi hipermarket dolgozói is. Ha valóban sztrájkolnak majd a Tescókban, az valószínűleg valamelyik szeptemberi hétvégén lesz.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás