Pályázatok: tanya, történelmi gyümölcsös és vidékfejlesztés

Augusztus 31-ig lehet jelentkezni „Az év tanyája” díj elnyerésére. 37 perc alatt igényelték 200%-kal túl a Tanyafejlesztési Program egyéni pályázatának keretösszegét – a szervezetek még pályázhatnak a tanyás térségek fejlesztésére. Történelmi gyümölcsösök megőrzését is támogatják és elkezdték a kiértesítést a Vidékfejlesztési pályázat döntéseiről.

Az idén indított „Az év tanyája” díjjal a Földművelésügyi Minisztérium a természeti környezettel összhangban lévő, a tájba és az adott térségbe illeszkedő, mások számára is mintául szolgáló tanyát jutalmazza. A pályázatra a hónap végéig, augusztus 31-éig lehet jelentkezni. A kiírás a tanyát így határozza meg: a település külterületén fekvő, legfeljebb 1 hektár nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás céljára létesített lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik, vagy az olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként szerepel.

Bírálati szempont többek között az adott térségre jellemző népi építészeti jegyek, a környezetkímélő gazdálkodás, az őshonos és tájjellegű állat- és növényfajták jelenléte, a tanyagazdaság komplexitása. A cél a tanyai élet népszerűsítése, ami a XXI. században is vonzó lehet a fiatal gazdálkodóknak.
A tanyát a pályázatban részletezett szempontok szerint legfeljebb két oldalon kell bemutatni, a lakóépületről legfeljebb 4, a környezetről maximum 20 digitális fényképet várnak.
A pályázatokat azevtanyaja@fm.gov.hu emailcímen, vagy levélben a Földművelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztési és Vidékstratégiai Főosztályának titkárságára (1055 – Budapest, Kossuth Lajos tér 11.) lehet benyújtani augusztus 31-ig. A tanyabejárást a bizottság augusztus és szeptember hónapokban végzi, a díjat pedig novemberben adják át.

A pályázatot kihirdető V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy az elmúlt hat évben a Tanyafejlesztési programban hazai forrásból 8,1 milliárd forint támogatást adtak 1691 tanya fejlesztésére.

Azt, hogy a tanyasi élet már most is elég népszerű bizonyítja, hogy az augusztus 7-én reggel 8 órakor megnyílt Tanyafejlesztési Program pályázatának kerete tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonvédelmi biztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre (III. célterület) 37 perc alatt érte el a pályázat felfüggesztéséhez szükséges 100 millió forint 200%-os célterületenkénti lekötését, a tanyagazdaság indítását és fejlesztését (II. célterület) támogató 380 milliós keretösszegű pályázaté pedig 9:55-kor. Amennyiben kiderül, hogy az eddig benyújtott pályázatok mégsem merítik ki a keretösszegeket, az eredetileg szeptember 6. éjfélig benyújtható pályázatokat természetesen ismét megnyitják.
A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére, tanyasi életet és gazdálkodást segítő szolgáltatásokra, tanyasi közösségi tér kialakítása, a tanyákon élők egészséges ivóvízzel történő ellátása érdekében szükséges vízminőség vizsgálatok elvégzésére, a tanyasi lakosokat célzó lakó- és vagyonbiztonsági eszközök és rendszerek beszerzésére és telepítésére, valamint szigetüzemű külterületi közvilágítás kialakítására (I. célterület) rendelkezésre álló 327 millió forintos keretösszegből gazdálkodó pályázatra még beadhatják a tanyás térségnek tekinthető területek önkormányzatai, egyházi jogi személyei és civil, illetve nonprofit szervezetei a pályázatot.

Megjelent a 2017. évi Tanyafejlesztési Program egyedi támogatási kérelem benyújtására vonatkozó felhívás az V. célterület (a Tanyafejlesztési Program továbbfejlesztését szolgáló mintaprogramok) keretében történelmi gyümölcsösök megújítására. A kérelmeket önkormányzatok és egyházi jogi személyek nyújthatják be 1945 előtti gyümölcsösök megújítására, fenntartására szeptember 18-ig. Az egy kérelemre megítélhető támogatás legfeljebb 4,63 millió forint, az indikatív keretösszeg pedig 10 millió forint.

A napokban elkezdték a gazdák kiértesítését a Vidékfejlesztési program pályázat döntéseiről. Az élelmiszeripari beruházási pályázatok első szakaszát már elbírálták, és a kertészethez köthető pályázatok értékelése is a végéhez közeledik, így még augusztusban az ügyfélkapun keresztül azokat is tájékoztatják a döntésről, akik hűtőházak, gombaházak, fóliaházak létesítésére, illetve ültetvénytelepítésre pályáztak – mondta a hétvégi Farmer-Expón Debrecenben Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás