- hirdetés -

Augusztus 20 közeledtével az orosháziak a Szent István napi rendezvények közt sok éve várják a „huszadikai” lóversenyt. A népszerű sportesemény idén is sok látogatót csábított a Bogárzói pályára.

A szervezők gazdag programról gondoskodtak a lovas sportok barátai számára. A megszokott fogathajtó versenyt egy nagyon látványos kombinált hajtással tették érdekesebbé, az ügető és galopp futamok mellé pedig egy Bogárzón még nem látott új számot, az ügető sprintet vették be a programba.

Még kissé foghíjas lelátók előtt kezdődött a fogathajtók hagyományos akadályhajtása, melyben 16 fogat és hajtója mérte össze tudását. A hazai versenyzők mellett Csanádpalotáról, Makóról, Hódmezővásárhelyről, Sarkadról is érkeztek versenyzők. A fogatok mellett már a délelőtt folyamán láthattak a nézők 1800 méteres ügető futamot, 800-as póni galopp futamot, galopp bemutatót, miközben szép lassan, mintegy 1500 főre szaporodott a nézősereg.

A lovas versenyek mellett mindig nagy sikert aratnak a kiegészítő programok, bemutatók is. Kutyás, íjász és csikós bemutató szerepelt az előzetes programban. Az Orosházi Íjász Egyesület tagjai azonban plusz meglepetést hoztak, bemutató helyett lehetőséget kínáltak kicsinek, nagynak, öregnek, fiatalnak, hogy ki is próbálhassák az íjakat. A bemutatók közül a legnagyobb sikert a kondorosi csikósok nagyszerű produkciója aratta. Fektették, ültették négylábú társaikat, durrogott a karikás, ahogy kell. A közönség – a Bogárzón nem mindennapos – vastapssal jutalmazta a bemutatót.

A szervezők gazdag programról gondoskodtak a lovas sportok barátai számára (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
A szervezők gazdag programról gondoskodtak a lovas sportok barátai számára (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

 

A versenyre kilátogatott Dávid Zoltán polgármester is. Rövid beszédben köszöntötte a jelenlevőket, melyben biztosította a lósport szerelmeseit, hogy az orosházi lóversenyzést és a bogárzói pálya sorsát szívén viseli a város vezetése és mindent megtesznek, hogy ez a szép sport és vele együtt a hagyományos versenyek tovább élhessenek. Délutánra is maradt szép számmal izgulni való. A Kincsem parki tv-s közvetítésekben szereplő ügető lovakat láthatott versenyezni a nagyérdemű. Landlord, Ügető Star, Bebops Cassndra, Super TV Foto – íme néhány név a „nagyok” közül.

A fogathajtók kombinált hajtása is igen magas színvonalat hozott. A maraton hajtásban használatos összetett akadályokból kettőt is beépítettek a hagyományos kapuk mellé, ami jelentősen megnehezítette a fogatok, fogatosok dolgát és sokkal látványosabbá tette a versenyt a nézők számára.

A nap csúcspontja, a szintén Kincsem parki közvetítésekből ismert, ügető sprint volt. Itt is voltak sztár lovak, hogy csak a sokszoros sprint győztes, Mariskát említsem. A három előfutam győztese csapott össze a döntőben, ahol hallatlanul izgalmas, szoros versenyben a Kaczkó Edit hajtotta Bepops Cassandra diadalmaskodott.

A színvonalas versenyeket figyelve még a nagy meleg sem volt annyira elviselhetetlen és azt hiszem, aki ezt a programot választotta szombati kikapcsolódásnak, az nem csalódott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.