- hirdetés -

A maximális öt számban nevezett a szenior vizes világbajnokságra az orosházi születésű úszóbajnok, a 97. évében járó dr. Bánki Horváth Béla. Augusztus 15-én rögtön két arannyal gazdagodott, 19-én eggyel, így 21-re nőtt világbajnoki érmeinek száma.
20-án 50 háton és 50 mellen szoríthatunk érte.

A FINA MASTERS VB 2017. legidősebb szenior úszóversenyzője, aki tavaly vehette át az „Orosháza Városért” kitüntetést, élete első úszóversenyén is itt indult: a régi Diána Fürdőben.
– Abban a medencében még hat hosszt kellett úszni, hogy meglegyen a 100 méter. Ott versenyeztem először 1935. karácsony másnapján, hat nappal a tizenötödik születésnapomat követően. Akkor beiratkoztam az Orosházi Úszó Egyesületbe, így a következő tíz évben Gyopároson edzettem. Érettségi körül kezdtem vízilabdázni: az első versenyemre a bankett másnapján utaztam Kecskemétre, ahol sikerült is legyőznünk a helyieket – meséli dr. Bánki Horváth Béla. – 36 éves koromig sportoltam, aztán 65 évesen kezdtem újra úszkálni. Az első nagy versenyemet 71 évesen Eb-csúccsal nyertem, 72 évesen pedig új Eb-csúccsal szereztem az első világbajnoki aranyérmemet Indianapolisban, ahol legyőztem az akkori világcsúcstartót. Ez a verseny a legemlékezetesebb mind közül. Szép volt a város, külterületen, egy kinti magyar család farmján laktunk mind a tizenegynéhányan, és ott kaptam az eddigi legszebb érmemet.

A 97. éves dr. Bánki Horváth Béla eddig 21 világbajnoki aranyérem büszke tulajdonosa (Fotó: Kincses Ferenc)
A 97. éves dr. Bánki Horváth Béla eddig 21 világbajnoki aranyérem büszke tulajdonosa (Fotó: Kincses Ferenc)

Amikor Béla bácsi sportoló volt, még nem voltak profi versenyzők. Ő is egyetem mellett vízilabdázott a budapesti MAFC-ban (Műegyetemi Atlétikai és Football Club) öt évig. A diploma megszerzése után Berettyóújfaluba ment, ahol agráriskolában tanított. Egy hónap múlva azonban behívták, és a háború vége előtt hat héttel, 1945. március 31-én a nyugati határnál elfogták. Közel 45 hónapot töltött hadifogságban a Kaukázus déli lejtőjén, Grúziában.
– Az időjárás enyhébb volt, mint itthon, az ivóvíz is jó minőségű, de az étel és a ruházat nagyon rossz volt – meséli. – Én végig első kategóriájú fizikai munkás voltam, ami azt jelenti, hogy nem épültek le az izmaim nagyon, ezért leginkább kubikos munkát végeztem. Egy helyi folyónál, amely mögött nagyon jó vízszűrő berendezés volt 20 darab 200 méter hosszú, 5 méter magas beton gáttal mentett területet alakítottunk ki. Itt aztán a többi hadifogoly kutakat fúrt, és a vizet elvezették Tbiliszibe.
1948. november 28-án érkezett haza Orosházára. Aztán Szentesre költözött, és az ottani NB I-es vízipóló csapatban játszott, úszni viszont később, Hódmezővásárhelyen kezdett el újra. Végül Szegedre költözött – ahol azóta is él – és harminc esztendőre búcsút mondott a sportnak, hogy szenior úszóként térjen vissza. Azóta sikert sikerre halmoz.

Két éve az OrosCafénak azt nyilatkozta, hogy neki már csak az óra az ellenfele, most mégis akadt egy kihívója: 50 méteres mellúszásban vasárnap egy lengyel sportolóval kell megmérkőznie a világbajnoki aranyért.

Béla bácsi azonban rutinos versenyző és szerencsés alkat: nem izgul, csak az izmok optimális működéshez szükséges feszültség van benne.

A Megszállottak Klubjának tagja, a 97. éves dr. Bánki Horváth Bélának csak egy kihívója van (Fotó: Kincses Ferenc)
Béla bácsi 1995 óta tagja a Megszállottak Klubjának (Fotó: Kincses Ferenc)

– A mellúszás nem az én számom, bár fiatalkoromban azzal kezdtem, és most már úszom azt is, de a hátúszást jobban szeretem. 1994-ben Montreálban úsztam meg az első világcsúcsot 4×50 méteres vegyes váltóban háton, az egyénit pedig 2015-ben Kazanyban 200 háton (5:24,20). De számomra az a legfontosabb, hogy ne hagyjam abba a sportot, és a testemet tartsam karban. Ezt tanácsolom a fiataloknak is: éljenek egészségesen, sportoljanak, mert ez biztosítja a hosszú életet. Ha pedig utazni akarnak, versenyezzenek – én is így jutottam el sok országba, egyedül Dél-Amerikában nem voltam. Kazanyba például a Magyar Úszószövetség támogatásával mentem két éve, ahová a három unokám közül egyik el is tudott kísérni, hogy segítsen, fordítson. Nekem ugyanis nagyon rossz a nyelvérzékem.
A vb legidősebb versenyzője augusztus 15-én 200 háton és 100 mellen, 19-én 100 háton indult, 20-án pedig 50 háton és 50 mellen áll a rajtkőre.

FRISSÍTÉS:

dr. Bánki Horváth Béla (94-99) eredményei a FINA MASTERS VB 2017. Budapest versenyen:

200 hát (7:48,35) ARANYÉREM
100 mell (4:39,08) ARANYÉREM

100 hát (3:25,55) ARANYÉREM

50 hát (1:29,32) ARANYÉREM
50 mell – Az esős, hideg időjárás miatt a szabadtéri medencében nem állt rajthoz.

Augusztus 18-án kiemelkedő színvonalú munkájának elismeréseként dr. Bánki Horváth Béla szenior úszó a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat elismerésben részesült. A díjat augusztus 20-a alkalmából Áder János köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere adta át a Pesti Vigadóban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.