- hirdetés -

Idén is összegyűlt a búza a Magyarok Kenyeréhez. Immár hetedik éve szervezik az adománygyűjtést, hogy kenyérhez való liszttel segítsék a rászorulókat a Kárpát-medence magyarlakta területein.

Határon innen és túl, összesen 35 megyében gyűjtötték a búzát a Magyarok Kenyeréhez. A nemzeti összetartozást és szolidaritást jelképező adományozást dr. Korinek László kriminológus jogászprofesszor, volt államtitkár, az MTA tagja indította el 2011-ben Nemzet Kenyere néven. Akkor 10 tonna búzát gyűjtöttek, aminek 95 százalékát a Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, az ott élő 2200 árva gyermeknek küldték.

A következő évben kétszer annyi gabonát adtak össze a gazdák, két évvel később pedig átkeresztelték a programot Magyarok Kenyere névre. Ekkor már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is segített a szervezésben, így 400 településről mintegy 100 tonna búza gyűlt össze. 2016 óta a NAK a főszervező: megyénként több gyűjtőponton várják a nemzeti összefogást szimbolizáló segítségnyújtást.

Az aratónapon hagyományosan, kaszával is arattak. (Fotó: NAK)
Az aratónapon Szarvason hagyományosan, kaszával is arattak. (Fotó: NAK)

Békés megyében négy gyűjtőpont volt (Békéscsaba, Dombegyház, Kondoros, Orosháza), amelyekre összesen 13,5 tonna adomány érkezett, ebből 1,5 tonna búzát adtak le Orosházán, az Orosfarm tatársánci telepén. A helyi gyűjtést 2013 óta a Békés Megyei Gazdakörök elnökségi tagja, Horváth József fogja össze.

A Magyarok Kenyere programot évek óta támogatja Simonka György is. Dél-Békés országgyűlési képviselője a Horváth József elnök vezette Orosháza és Térsége Gazdakör felhívásához csatlakozott idén is, hozzájárulva a jótékonysági szervezetek támogatásához.
– A magyarság összetartozását is hirdető program keretében a gazdálkodók évről évre tettekkel is bizonyítják segítő szándékukat. A liszt- és kenyéradomány a tervek szerint mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez juthat el, és ebből sütik az ünnepi kenyeret is – emelte ki a képviselő.

Egy kiló búza is számít

2016-ban 3001 adományozótól 515 tonna búza gyűlt össze, amiből 308 tonna lisztet őröltek és osztottak szét 147 segélyszervezet között, amelyek így több, mint 78 és fél ezer gyermeken tudtak segíteni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint idén is számítani lehet ennyi adományra – az, hogy honnan mennyit adnak össze, mindig változó. Tavaly a határon túlról 90 tonna búza érkezett, amiből 70 tonnát Kárpátaljáról kaptak. A szervezők akár 1-1 kiló búzának is örülnek, hiszen a cél, hogy minél többen vegyenek részt a programban, és egyre többen juttatják el adományaikat pénzfelajánlásként a rászorulók megsegítésére.

A szarvasi búzagyűjtő nap (Fotó: NAK)
A szarvasi búzagyűjtő nap (Fotó: NAK)

A megyékben összegyűjtött búzából egy jelképes mennyiséget augusztus 13-án a Veszprém megyei Nemeshanyban, az Összeöntés Ünnepén áldottak meg, a kenyérszentelést pedig minden évben augusztus 20-án Pécsett, a Magyarok Kenyere Ünnepén rendezik. Idén dr. Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa oszt áldást, a Pécsi Jótékony Nőegylet pedig adomány fejében kínál Magyarok Kenyere-kiscipókat. Beszédet mond Páva Zsolt, Pécs polgármestere, prof. Korinek László, a mozgalom elindítója, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Pikáli Róbert, a felvidéki Gazda Polgári Társulás alapítója és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Az ünnep házigazdája Sebestyén Márta népdalénekes lesz, az eseményt pedig a Ghymes együttes koncertje zárja a Sétatéren este fél kilenctől.

A Magyarok Kenyerét 20-án szentelik PécsettAz adománygyűjtés fő támogatottja továbbra is a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány: tavaly 60 tonna búzát kaptak. Kiemelt támogatott még az Ökomenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász és további öt nagy szervezet.

A fennmaradó mennyiség elosztását a helyi segélyszervezetekre bízzák, amelyek búza, liszt vagy tészta formájában juttatják el az adományokat a rászoruló nagycsaládosoknak, gyermekeknek.
Az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata 1 tonna lisztet oszthatott szét az Orosházi Járás nyolc településén a családok megsegítésére. Orosházán tavaly 19 család 20-20 kg lisztet kapott az adományból.

A program idén októberben a horvátországi adományozással zárul.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.