- hirdetés -

A héten adta hírül a NÉBIH: Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás, illetve tojás tartalmú élelmiszer. A szakemberek egy fagyasztott félkész termékben, és 4 tétel tojásban (1 német és 3 lengyel) mutatták ki a szermaradékot, amelynek a mennyisége azonban egyetlen esetben sem haladta meg a megengedett értéket.

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal augusztus 2-án jelentette be először, hogy rovarirtószer-szennyezés gyanúja miatt 180 tojástermelő telepet bezáratnak – olvashattuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján. Azóta folyamatosan frissül a hír: hétfőn kiderült, a szermaradék a német Tamago Ei-Omelett-Block nevű, ázsiai jellegű fagyasztott, félkész termékekben is kimutatható, amelyekből Magyarországra az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez szállítottak. A céggel a NÉBIH munkatársai felvették a kapcsolatot, akik megtették a szükséges intézkedéseket: értesítették azokat a vendéglátó partnereiket, amelyeknek szállítottak a kérdéses termékből, és visszahívták az érintett tételek.

Hogy kerül rovarirtó a tojásba?

A fipronilt elsősorban növényvédő szerek, valamint állatgyógyászati készítmények hatóanyagaiként alkalmazzák rovarok és atkák ellen – élelmiszer-célú állatok esetében azonban nem használható, mivel zsírban jól oldódik, és könnyen fel is halmozódhat a zsírban gazdag állati, emberi szövetekben. A szervezetbe kerülve átmenetileg hatást gyakorolhat a központi idegrendszerre, a májra és a pajzsmirigyre, hosszú távú kitettség esetén pedig károsíthatja is a szerveket, ráadásul lehetséges rákkeltő (karcinogén) is.

170818_tojas_illusztracio_RJ_023
Német és lengyel tyúkokat is kezeltek a veszélyes szerrel (Fotó: Rajki Judit)

A holland hatóság által indított nyomozás szerint két készítménybe (DEGA-16 és Copper boost) keverték bele illegálisan a szert, amit aztán csirkéken aktairtásra használtak – az így kezelt állatok tojása tartalmazza a fipronilt. A feltételezések szerint a hamisítást nem a gyártó, hanem a szerrel dolgozó vállalkozások követték el, amelyeknek a vezetőit ezért közegészség veszélyeztetése, valamint tiltott biocid birtoklása bűntettével augusztus 10-én le is tartóztatták.

Hol használják a fipronilt?

A biocid [szó szerinti jelentése: élet-irtó] olyan hatóanyag vagy készítmény, amely elpusztítja vagy károsítja a kártevő élő szervezeteket. Ide tartoznak a gombaölők, rágcsálóirtók, rovarölők, és sok egyéb közt a vízfertőtlenítők is. Használatuk szabályozása szigorú: engedélyezési kötelezettség alá esnek.

Bár a szennyezettséggel érintett két szer csak Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Franciaországban és Lengyelországban engedélyezett, Dániában és Luxemburgban is felmerült a gyanú, hogy fipronillal szennyezett hamisított szert használtak. Hazánkban sem a DEGA-16, sem a Copper boost nem engedélyezett, a hamisítással gyanúsított cég pedig más állatgyógyászati szert sem forgalmaz nálunk – ezzel együtt a NÉBIH elenőrzi a biocid készítmények esetleges szennyeződését.

2008-ig Magyarországon is használtak kukorica, napraforgó, cukorrépa és burgonya rovarölő permetezésére fipronil hatóanyagot tartalmazó növényvédő szert. A méhegészségügyi problémák miatt azonban az engedélytulajdonos nem is támogatta a 2007-ben engedélyezett hatóanyag megújítását, így a szer engedélye 2017. szeptember végén lejár, és jelenleg is csak Hollandiában és Belgiumban lehet forgalomban fipronil tartalmú növényvédőszer.

Az Európai Unióban élelmiszertermelő állatok kezelésére fipronilt tartalmazó készítményt tilos használni, azonban házi kedvenceink rovarölőiben megtalálható a hatóanyag.

Jelenleg Magyarországon számos fipronil tartalmú kutya, macska és vadászgörény számára kifejlesztett spot on csepegtető oldat, illetve külsőleges oldatos spray van forgalomban. Ezen készítmények használatakor is vigyázni kell, hogy az állat ne nyalja le, mert az átmeneti zavarokat okozhat (nyálzás, hányás), de nagyon ritkán előfordulhatnak mellékhatások is (szőrhullás, viszketés, ingerlékenység, izomremegés), amelyek azonban elmúlnak. Alkalmazása fiatal állatok és nyulak esetében ellenjavallt, mert itt a mellékhatások akár elhulláshoz is vezethetnek.

Mely termékek biztonságosak?

A brit egészségügyi hatóság (FSA) honlapján az olvasható, hogy a szigetországban az importból származó, korábban 21 ezerre becsült szennyezett tojások száma közelebb van a 700 ezerhez – ami még mindig csupán 0,007 százaléka a britek által egy év alatt elfogyasztott tojás-mennyiségnek, nyugtatja honlapján a fogyasztókat az FSA.

Mind ez a honlap, mind a belga és holland hatóság közzétette azoknak a termékeknek a listáját, amelyekben fipronillal szennyezett tojás található. A hollandoknál a szennyezés gyanúja a tojástermelők egyötödét, 180 üzemet érintett, így az ő honlapjukon, és a belga egészségügyi hatóság honlapján is megtalálhatók a fogyasztásra alkalmatlannak minősített tojások kódjai is.

A szer legnagyobb veszélye, hogy nem lebomlik, hanem a zsírszövetekben fölhalmozódik, ezért gyermekekre különösen ártalmas lehet a tartós fogyasztása. A NÉBIH azonban megnyugtatta a közvéleményt, hogy Magyarországon nem készült élelmiszer ilyen vegyszer-maradványt tartalmazó tojásból, az import tojások és tojástermékek felhasználásával készült ételek célellenőrzését pedig augusztus végéig folyamatosan végzik: július 1-je után érkezett minden holland és lengyel termékből vesznek mintát, a többi ország termékeit pedig szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A magyar tojás biztonságos (Fotó: Rajki Judit)
A magyar tojás biztonságos (Fotó: Rajki Judit)

Magyarországon a forgalomba kerülő étkezési tojásoknak csak körülbelül 35 százaléka származik külföldről, így a NÉBIH azt tanácsolja, hogy amíg a szennyezettséggel érintett termékeket végleg ki nem vonják az európai piacról, a fogyasztók vásároljanak kiváló minőségű magyar tojást, mert az biztosan nem tartalmazza a káros hatóanyagot

Forrás: portal.nebih.gov.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.