Nagyot szólt a Kisharang Tusnádfürdőn

Egy hetes tánctáborban vendégeskedett augusztus első hetében Orosháza gyermek néptáncegyüttese a város romániai testvértelepülésén. A gyerekek és kísérőik a tánc mellett különféle izgalmas és érdekes programokon is részt vettek, így például másztak hegyet és jártak kalandparkban is hasonló korú tusnádi társaikkal közösen.

A tábor nem előzmény nélküli, hiszen egy éve az erdélyi gyerekek jártak Orosházán és töltöttek itt egy hetet. A program annyira sikeresnek bizonyult, hogy a szervezők már akkor elhatározták, pályáznak a folytatásra. Megtörtént, a pályázat nyert, és a Bethlen Gábor Alapkezelő, valamint a két város önkormányzatának támogatásával a Kisharang tagjai utazhattak Farkas Ágnes és Móricz Bence kíséretében Tusnádfürdőre.

A kint töltött napok nem csak néptáncról szóltak, de persze az volt a középpontban. A gyerekek a tusnádi Gyöngyvirág csoporttal közösen jobbágytelki táncot tanultak, amelyet zárásként be is mutattak a város főterén.

Nagy sikere volt a két csoport közös bemutatójának Tusnádfürdő főterén (Fotó: együttes)

Nagy sikere volt a két csoport közös bemutatójának Tusnádfürdő főterén (Fotó: együttes)

Hogy miért épp ezt választotta Móricz Bence, azt mondja el ő maga.
– Úgy volt egy hetünk a betanulásra és a bemutató felépítésére, hogy csak délelőtt próbáltunk, ha jól emlékszem, összesen körülbelül 15 órát dolgoztunk. Ehhez a nem túl sok időhöz pedig remekül passzolt a székely jobbágytelki, hiszen mutatós is, miközben nem túl bonyolult. A páros része 4 tételből áll, de ebből 3 ugyanaz – indokolt az aranysarkantyús táncos.

Szombati bemutatójuk őt igazolta, mindkét együttes nagy sikerrel lépett fel, a közös produkciót pedig hatalmas tapssal díjazta az igen népes, helyiekből és turistákból álló közönség.

Sólyomkő, Szenta Anna-tó, Mohos és medvék

A gyerekek jutalma pedig nem csak a taps volt, bár a többit megkapták a korábbi napokon. Vendéglátóik – akik közül név szerint Bence kérésére hármat emelek ki: Albert Tibor polgármester, Melles Mariko és Böjte Csaba Ernő – változatos programmal készültek számukra.
– Délutánonként kirándultunk, megmásztuk a Sólyomkövet, amely Tusnádfürdő felett magasodik, jártunk a Szent Anna-tónál, ahol a strandolás sem maradt el, a mellette lévő Mohos tőzeglápot szintén felkerestük, de elvittek bennünket egy izgalmas feladatokkal tarkított kalandparkba is – részletezi.

A Szent Anna-tónál strandolt is a csapat. Aztán jött a medve (Fotó: együttes)

A Szent Anna-tónál strandolt is a csapat. Aztán jött a medve (Fotó: együttes)

És nem csak a szervezők, de maga a természeti is tartogatott izgalmakat, hiszen Tusnádfürdő lassan nem csak tursztikai értékei, hanem medvéi miatt is híres.
– Jöttek is be a városba, hol egymagukban, hol a bocsaikkal sétáltak az utcán és a Szent Anna-tónál is meglátogatott minket egy. Éppen öltözködtek a gyerekek a strandolás után, amikor arra lettem figyelmes, hogy mindenki sietősen szedelőzködik és integettek, meg kiabáltak, hogy itt a medve. Valóban ott volt, olyan 15-20 méterre tőlünk. Szerencsére a lármától megijedt és elment – meséli Bence.

A közös élmények még inkább összekovácsolták a tavaly, Orosházán kialakult barátságokat. A szülők elmondása szerint a közösségi oldalakon egy éve tartják a gyerekek egymással a kapcsolatot és alig várták az újabb találkozást. A tábor célja pedig a hagyományok őrzésén és az értékközvetítésen túl éppen ez volt, így nem kérdés, hogy már tervezik a jövő évit, amely ismét városunkban lesz.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás