- hirdetés -

A foglalkoztatás erősítése, a munkahelyteremtés, és minden ezt szolgáló fejlesztés támogatása fontos célkitűzés Orosházán is. A Békés Megyei Kormányhivatal fórumsorozaton mutatja be azt a pályázatot, melynek keretében vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a vállalkozások munkahelyteremtő beruházásokra. De nem csak ez a pályázat nyitott az orosháziaknak, a munkaerő-piac fejlesztését szolgálja a foglalkoztatási paktum is.

Augusztus 17-én a művelődési központ adott otthont annak a munkáltatói fórumnak, melyen a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkahelyteremtő beruházások támogatására kiírt, 10 milliárd forint keretösszegű pályázatát ismertették. A tárca számításai szerint a forrásból 1100-1200 vállalkozás létesíthet akár 5000-5500 új munkahelyet, és mintegy tízezer már meglévő munkahely megőrzése is segíthető.

Az érdeklődők részletes információt kaptak a szeptember 15-ig benyújtható, az új munkahelyeket létrehozó mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló kiírásról. A vállalkozások mellett a munkaerő-piacon jelenleg inaktívak számára is segítő kezet nyújt az a helyi foglalkoztatási paktum, melyet az orosházi önkormányzat működtet.
– 2020-ig 195 hátrányos helyzetű és inaktív személyt vonunk be munkaerő-piaci szolgáltatásokba, a foglalkoztatási paktum keretében álláshoz jutók száma 100 fő. Célunk a foglalkoztatás ösztönzése, az inaktív munkavállalók, hátrányos helyzetűek munkaerő-piacra történő visszavezetése. Ingyenes képzéseket nyújtunk, valamint hónapokra szóló foglalkoztatási támogatást – sorolja a járási paktum előnyeit Dávid Zoltán polgármester.

Simonka György (k) szerint kiemelten kell kezelni a fiatalok helyzetét (Fotó: Rajki Judit)
A vállalkozások az NGM-pályázat által új munkahelyenként akár 2 millió 700 ezer forint kormányzati támogatáshoz is juthatnak (Fotó: Rajki Judit)

– A következő időszak feladatai között szerepel a munkaerő kereslet és kínálat egyensúlyának megteremtése, a helyi gazdaságok versenyképességének növelése, a területi különbségek csökkentése – adja meg már a jövő feladatait Simonka György országgyűlési képviselő. – Ennek érdekében helyben kell összefognunk, kiemelten kezelve a fiatalok helyzetét. Az ő
igényeikre alapozva alakítottuk ki komplex térségfejlesztési koncepciónkat, a Calendula Tervet, hogy biztos munkahelyet, megélhetést, modern körülményeket, kiszámítható jövőt nyújthassunk számukra.

A legfrissebb foglalkoztatási adatok újabb csúcsot jeleznek: 2010 óta a munkanélküliség 12%-ról 4,3%-ra csökkent, és több mint 710 ezerrel többen dolgoznak, a fiatalok munkanélkülisége 11%-ra mérséklődött.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.