- hirdetés -

Egyre több szakember szeretne mestervizsgát tenni, köztük orosházi fiatalok is– tudtuk meg Baranyainé Imre Juliannától, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sajtóreferensétől. Ezért két új szakmából is indítanak képzést.

A nagy érdeklődés miatt a megyei iparkamara újabb támogatást igényelt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától. Szakács és pincér szakmákban kértek még keretet és kaptak is. Ez a két új képzés a napokban indul. Egy 180 órás tanfolyamot és egy mestervizsgát foglal magába. Ez előtt nyolc szakmában tartott mesterképzést a megyei iparkamara. Ilyen például az autószerelő mesterképzés is, amelyben jelenleg négy orosházi autószerelő is tanul.

Kulima József és Nagy György orosházi autószerelő mesterjelöltek, a gyakorlati órán (Fotó: iparkamara)
Kulima József és Nagy György orosházi autószerelő mesterjelöltek, a gyakorlati órán (Fotó: iparkamara)

Az önköltséges tanulók mellett összesen 60 ember támogatottan vesz részt a kurzusokon 10 szakmában. A tanfolyamokon van elmélet és gyakorlat, pedagógiai és- vállalkozási ismereteket is tanulnak. Általában azért szeretnének mestervizsgát tenni a jelentkezők, mert felmenőiknek is volt, kell a gazdasági tevékenységükhöz, vagy tanulók foglalkoztatásához.

Tanfolyam nélküli mestervizsgát is lehetett szerezni korábban kézápoló és műkörömépítő, valamint lábápoló szakmákban, és már négy újabban is. Ezek a bútorasztalos, kozmetikus, burkoló és autóelektronikai műszerész.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.