- hirdetés -

A vasárnapi vihar sok orosházinak okozott súlyos anyagi károk mellett nehéz perceket, órákat és sok helyen írta át a következő néhány nap tervezett programját. A Teréz utcán Csizmadiáék is a károsultak között voltak.

Csizmadiáné Pukánszki Márta és férje, vasárnap délután mit sem sejtve beszélgettek a jó időben a teraszon, tervezgették az e heti hollandiai utazást, amikor se kérem, se pardon, szinte borulás nélkül lecsapott a vihar.
– Épp annyi időnk maradt, hogy összekapjuk magunkat és befussunk a házba. Akkorra már esett az eső és dühöngött a szél. A vasút túloldaláról, mintegy kétszáz méternyiről hordta az udvarunkba az ottani nyárfák letépett ágait, aztán azzal a lendülettel elkezdte bontani a tetőt a fejünk fölül. A tetőről lehulló iszonyatos mennyiségű cserepet és törmeléket láttuk, később azt sem, annyira esett az eső, aztán a jég is. Csak a leeső cserepek hangja és a szél üvöltése hallatszott. Iszonyatos volt – emlékszik vissza Márta.

Gyorsan jött a segítség

A vihar, mintegy negyedórás tombolás után odébb állt, rettenetes pusztítást hagyva maga után. Csizmadiáék kijöttek a házból és döbbenten szemlélték a rombolást, amit a szél véghez vitt.
– Amikor elállt az eső és kijöttünk, azt láttuk, hogy a főépület hátsó részéről két oldalra szinte teljesen leszórta a cserepeket. A hatalmas leandereket cserepestül belevágta a teknősök medencéjébe. Mindenütt letört ágak hevertek, az utcán pedig útra döntött fák feküdtek végig. A szomszéd fenyőfáját kettétörte a szél és a kerítéssel együtt rávágta az utcai cseresznyefára. Apokaliptikus állapotok uralkodtak. Később a tűzoltók is csak úgy tudtak az utcába bejönni, hogy előbb az útra döntött fákat eltakarították – idézi fel a döbbenet pillanatait Csizmadiáné.

A vihar nem kímélte Márta házát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A vihar nem kímélte Márta házát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kétségbeesett telefonhívásukra a katasztrófavédelemnél egy megnyugtató hang válaszolt és a vihar után néhány órával már a helyszínre is érkezett a segítség.
– Nem tudunk elégé hálásak lenni a Katasztrófavédelem Szarvasi Beavatkozó Egysége munkatársainak. Fáradtságot, lehetetlent nem ismerve dolgoztak, rakták a tetőt az esőben, hajnalig, hogy mentsük ami még menthető. Nem volt fóliánk – szereztek. Nem volt otthon tetőléc – szereztek. Az, hogy ennyivel „megúsztuk”, csak nekik, az ő áldozatos munkájuknak köszönhetjük.

Jó, hogy van biztosításunk

Írásunk főszereplői a héten Hollandiába utaztak volna a lányukat meglátogatni, de a természeti csapás átrendezte a programot. Romeltakarítás, biztosító, tetőfedő szakember. Ezek lettek a fő programpontok számukra.
– Szabadságot vettünk ki már jó előre, bár nem így terveztük. Szerencsére jól haladunk mindennel. Az ágakat, egyéb törmeléket eltakarítottuk. Az Aegon Biztosító Hajdú-Bihar megyéből átcsoportosított kárszakértője már kedden itt járt és az általa megítélt kárösszeg igen korrekt, megegyezett a tetőfedő szakember előzetes árajánlatával. Nem vagyok egy biztosítóhoz szaladgáló ember, de most nagyon jól jött, hogy van. Hét végén érkezik a tetőfedő, aki szintén nagyon készségesen a nem annyira sürgős munkáit elhalasztva vállalta a munkát, úgyhogy hét végére remélem teljesen rendben lesz minden – összegezte az elmondottakat Csizmadiáné Pukánszki Márta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.