- hirdetés -

A vihar jött és pusztított vasárnap este Orosházán. Az okokról egy viharvadászt kérdeztünk meg.

A vasárnap esti orosházi vihar előtt már voltak zivatarcellák Tótkomlós és Kaszaper környékén, körülbelül egy órával az orosházi események előtt. Czirok Bence, a Viharvonal Viharvadász csapat egy tagja elmondta lapunknak, hogy negyed 5-kor már látható volt egy friss keletkezés a várostól délnyugatra. Felénk közeledett és háromnegyed 5 körül pedig már ide is elértek az első felhők.

Czirok Bence szerint adottak voltak a körülmények ahhoz, hogy ekkora vihar legyen az érkező hidegfront előterében. Az országban egyébként is rendszeresen előfordulnak ilyen viharok. Megindult a gomolyfelhő képződés a várostól délnyugatra és mivel az áramlási irány délnyugat-északkeleti volt, ezért felénk sodorta.

A légzuhatag hatalmas pusztítást végzett (Fotó: Rajki Judit)
A légzuhatag hatalmas pusztítást végzett (Fotó: Rajki Judit)

– Ebből a cellából 17,5 milliméter eső esett a Móricz Zsigmond utcán aznap este. A város más pontján ez eltérő lehetett. Az éjszakai esőzéssel együtt összesen 41 milliméter hullott – mondta a viharvadász. Ez egy szupercella volt, leegyszerűsítve egy forgó zivatarfelhő. Azért okozott ilyen nagy károkat, mert légzuhataggal társult, ami egy lefelé irányuló erős légeláramlás. Ez pusztító szélvihart kavar a talajfelszínen, és városunkban is ez történt vasárnap este – tette hozzá.

Június 23-án is volt egy nagy vihar Orosházán, de aznap az egész országban voltak viharok. Az akkori szupercella Tatabányánál alakult ki órákkal azelőtt, hogy a városba ért volna. Az csak egy intenzív szakaszában kapta el a várost. A mostani vihar viszont pont itt erősödött be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.