- hirdetés -

Újra összeül Orosháza képviselő-testülete augusztus 10-én, összesen két napirendi pontot fognak tárgyalni. Többek között szó lesz arról, hogy bővítené, illetve korszerűsítené a város a kerékpárút-hálózatot, illetve a Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény korszerűsítése is napirendre kerül.

A képviselők gyülekeznek városháza nagytermében, hamarosan kezdünk. Kovács Péter (Fidesz), Antal László (Fidesz), Lénárt Zoltán (Jobbik) és Fetser János (MSZP) korábban jelezték, hogy nem tudnak részt venni az ülésen, míg dr. Szabó Ervin (Jobbik) nem tette meg ezt. A képviselő-testület így is határozatképes.

Négy pályázat beadási határideje jár le a jövő hét elején, ezért kellett ismét rendkívüli testületi ülést összehívni Orosházán, csütörtökön. Most az infrastruktúrafejlesztés van a fő hangsúly.

1.) Döntés TOP keretében benyújtandó pályázatokról. Az előterjesztés részletesebben itt található.

Az első és a második pályázat témája a közlekedésfejlesztés, azon belül is főképp a kerékpárutak korszerűsítése és bővítése. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) pályázna a város a gyopárosi fürdőhöz vivő kerékpárút kialakítására. Az elképzelések szerint a Szentesi úti körforgalomtól a Kisvasút utcán át építenék meg az utat a fürdő főbejáratáig, és egyebek mellett a Gyopárosi út mindkét oldalán kialakítanák a kerékpársávot.

A következő, szintén közlekedésfejlesztést érintő pályázat sikere esetén az autósok is jól járnak, ugyanis abban új parkolóhelyek létesítése is szerepel. A Hajnal utca és a Hajnal-köz területén 65, a Kórház utcán 40, a Bajnok utcán 24, az Ady Endre utcán pedig 55 parkolót létesítenének. Ebben a pályázatban is van kerékpárút-fejélesztés. Mivel a Bajcsy-Zsilinszky utca páratlan oldalán a Katona utcától a körforgalomig, illetve a Vásárhelyi úton a vasúttól a Gárdonyi utcáig és a Szarvasi úton a Raksányi köztől az Üveg közig tönkrement a kerékpárút, ezért ezek felújítását is tervezik.

Füvesi Sándor több kérdést is felvetett (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Füvesi Sándor több kérdést is felvetett (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Szintén az első napirend része, hogy pályázatot nyújtanának be a Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény korszerűsítésére. Ha ez a pályázat nyer, korszerűsíthetik az önkormányzati, saját közétkeztetési célokat szolgáló konyhákat, beleértve akár az épületátalakítást és épületgépészeti beruházásokat.

Ugyancsak ennek az előterjesztésnek a része egy pályázat benyújtása Orosháza-Gyopárosfürdő turisztikai célú fejlesztésének megvalósítására.

Az ülésen először Füvesi Sándor kért és kapott szót. A szocialista képviselő először megköszönte mindazoknak, akik részt vettek a viharkárok elhárításában, majd rátért a napirendre. Azt kifogásolta, hogy a gyopárosi fejlesztésről kevés információhoz jutott, például azt sem tudta, hogy kik voltak a közreműködő szakértők.

Elekes Lajos alpolgármester válaszában elmondta, hogy olyan mérnökök dolgoztak a pályázaton, akik ez érintett témákban már felmutattak valamit.

Az első három pályázatot 10 igennel, míg az utolsót 8 igen és 2 tartózkodással fogadták el.

2.) TOP program keretében benyújtandó TOP-5.3.1-16 kódszámú, A helyi identitás és kohézió erősítése tárgyú pályázat előkészítési feladatainak elindítása. Az előterjesztés itt található.

A második pontot 8 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A szavazás előtt szintén Füvesi Sándor szólalt fel.

Elmondta, hogy örül annak, hogy van egy ilyen pályázat, de a konzorciumi partnerrel elégedetlen. Elekes Lajos szerint a partner komoly segítséget tud nyújtani a pályázatban, ráadásul az alpolgármester szerint a megnyert pénz Orosházán lesz elköltve, az itteni civil szervezetek kapják.

Fejes Róbertné elmondta, hogy augusztus 20-a az államalapítás ünnepe (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Fejes Róbertné elmondta, hogy augusztus 20-a az államalapítás ünnepe (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Az ülés végén a kérdések következtek.

Füvesi Sándor kérdezte, hogy mi a Kenyérünnep programja, jönnek-e a pékek és, hogy lesz-e pékkonferencia.

Fejes Róbertné válaszában arról beszélt, hogy augusztus 20-a az államalapítás ünnepe. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy megkeresték a pékeket is, akik viszont most nem akartak részt venni a rendezvényen, és a pékkonferencia megrendezésére sem tartottak igényt.

A vasárnapi vihar okozta károk elhárításáról beszélt az ülés végén Dávid Zoltán polgármester is, aki mindenkinek megköszönte, hogy segített a nehéz helyzetben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.