- hirdetés -

A Filharmónia Magyarország által szervezett OrgonaPont koncertsorozat első orosházi eseménye a nyár könnyedségét, különleges hangulatát varázsolta augusztus 3-án, csütörtökön az evangélikus templom hűvösébe.

A hangszerek királynőjeként emlegetett orgonát Somogyi-Tóth Dániel szólaltatta meg, aki karmesterként is dolgozik, 2007-2011 között pedig a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője volt – de magánéletében is erős gyökerekkel kötődik a megyéhez.
A koncert különlegességét a tartalmas, felemelő zenei élményen túl a ritka hangszer-párosítás adta: az önmagában is lenyűgöző orgonahangzást Csősz János trombitajátéka egészítette ki.
Somogyi-Tóth Dániel elmondta, a koncert helyszínét nem ő választotta, de nagyon örült a felkérésnek, hogy Orosházán játszhat, mert az itteni orgona kimagasló historikus értéket képvisel. Bár a koncert előzetes műsorán egy kicsit módosítani kellett, mivel erről a hangszerről három hang is hiányzik a pedálokról ahhoz, hogy Bach c-dúr toccatája szépen szólaljon meg, így ehelyett Bach d-moll toccata és fúgája hangzott el.

– A trombitát, amit inkább én kísértem az orgonán, én választottam, mert a két hangszer annyira kiegészíti egymást, mint kevés más hangszer-páros. A trombita a maga hihetetlen erős fényével, ékességével, és az orgonával kiegészítve egy olyan robosztus, nagyon telt, gazdag, nagyon sok hangból és félhangból összeálló hangkép-kombinációt nyújt, amivel csak a szimfonikus zenekar hangzása vetekedhet – mondta Somogyi-Tóth Dániel.

Az orgona és trombita varázslatos hangulatot teremtett az Evangélikus Templom hűvösébe (Fotó: Hajdú Boglár)
Az orgona és trombita összhangja varázslatos hangulatot teremtett az Evangélikus Templom hűvösében (Fotó: Hajdú Boglár)

Az orosházi koncerten elhangzott: J. Clarke: Prince of Denmark’s March, J. S. Bach: Sinfonia BWV 29, A. Vivaldi: a-moll concerto BWV 593, G. Ph. Telemann: Hősi indulók – válogatás, J. S. Bach: d-moll toccata és fúga BWV 565, C. Gervaise: Hét francia reneszánsz tánc, L. Boellmann: Gótikus szvit – ráadásként pedig Charpentier: Te Deum indulója.

A Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncert-sorozat keretében még egy fellépést szervezett Orosházára: augusztus 13-án 19.30-kor Kovács Szilárdot, a pécsi Székesegyház orgonistáját várják az evangélikus templomba. A jövő vasárnapi koncert másik hangszere a hegedű lesz, amit Szabadi Vilmos világhírű, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész szólaltat meg. A koncerten felcsendülnek Kovács Szilárd saját szerzeményei, de a közönség olyan zeneszerzők műveit is meghallgathatja majd, mint Bartók, J.S. Bach, Vierne és Sosztakovics.

Kovács Szilárd pályájának kiemelkedő eredménye, hogy az 1999-ben Budapesten megrendezett Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaversenyen a mezőny legjobb magyar versenyzőjeként harmadik helyezést ért el, két alkalommal is részesült a Fischer Annie Zenei Előadóművészi Ösztöndíjban, és elnyerte a Debrecen Kultúrájáért kitüntető díjat is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.