- hirdetés -

Napi két és fél, három kilométert úszik. Hatvanhét évesen, több mint nyolcvanszoros magyar bajnokként nyolcadik világversenyére, a budapesti Masters Vizes Világbajnokságra készül.

E heti választottunk, Gombkötőné Tóth Ilona, 1950. októberében Orosházán született és itt él azóta is. A III. számuú iskolában volt általános iskolás és az ottani, iskolai úszásoktatással kezdődött az örök szerelem az úszás iránt.

Nyolc évesen, Nagy Sándor keze alatt kezdett versenyszerűen úszni.
– Még nem volt uszoda, a tóban, a két famóló közt gyűrtük az ötven métereket. Nyáron még csak jó volt, de tavasszal, ősszel sokszor kifagytunk a tóból. Ilyenkor vagy a tó melletti hidegvizes medence mélyebb részén úsztunk keresztben, vagy a még az akkor működő Dianna fürdő 18 méteres medencéjében edzettünk. Fiatalok voltunk és lelkesek, tudomásul vettük, hogy ez van – mesélt az akkor edzés körülményeiről.

Iskolák, családalapítás, munka

Az általános iskola után a szegedi Élelmiszeripari Szakközépiskola következett. A szegedi évek alatt is folyamatosan végezte edzéseit és javultak az eredmények szépen. 17 éves korára egészen az ifi magyar bajnoki harmadik helyig vitte. Elvégezte a segédedzői, később az edzői tanfolyamot.

Az iskolai évek után hazatért. 20 évesen férjhez ment, két év múlva született leánya, Anita, három év múlva pedig a fia, Sándor. A felnőtt versenyzői karrier helyett a családot választotta.
– Az iskola elvégzése után a Szabadság Tsz-ben lettem ágazatvezető. Élelmiszer feldolgozással foglalkoztunk. Sertést, marhát vágtunk és dolgoztunk fel. A GYES ideje alatt a Szabadság Tsz beolvadt az Akkori Új Élet Tsz-be. Oda kerültem vissza irodai munkára, később pedig ugyancsak adminisztrációs vonalon a kádár üzemben dolgoztam – mesél munkájáról Ilona.

Hatvanhét évesen, több mint nyolcvanszoros magyar bajnokként nyolcadik világversenyére, a budapesti Masters Vizes Világbajnokságra készül (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Hatvanhét évesen, több mint nyolcvanszoros magyar bajnokként nyolcadik világversenyére, a budapesti Masters Vizes Világbajnokságra készül (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Gyermekei még kicsik voltak, mikor nagyon kezdett hiányozni Ilonának a versenyzés, az úszás, a felkészülés kilométerei. 25 éves kortól lehet szenior versenyeken indulni. Három évvel második gyermeke születése után, 28 évesen kezdett újra versenyezni. A Békés megyei szenior úszás megszervezője, Dr. Regele Károly biztatására állt újra rajtkőre.

– Hazai szenior versenyeken, Magyar bajnokságokon vettem részt jó eredményekkel és egy idő után eljött az a pillanat is, amikor világversenyen is rajthoz álltam. 2007-es első  Európa-bajnokságom mindig örök emlék marad. Ezt követte még európai szinten Cadiz, Yalta és Eindhoven. Ez utóbbin értem el eddigi legjobb eredményemet, egy negyedik helyet. Világbajnokságon szerepeltem Götheborgban, Riccione-ban és most már nagyon várom a budapestit.

A szenior úszókat központilag nem támogatják, így anyagiak híján nem tudtam rajtkőre állni a montreali és a kazanyi Vb-n és a tavalyi londoni Eb-n. Sajnálom, mert az időm alapján Kazanyban és Londonban is dobogós lehettem volna – mondta az örökifjú úszónő.

Az úszás örök

28 évesen kezdett úszást tanítani és mára már megszámlálni sem lehet azokat, akiket Gombkötőné Tóth Ilona tanított meg úszni. Gyermekei és négy unokája is tudnak úszni, de a sportpályafutást nem folytatták. Ő maga rendszeresen edz, nyaralni csak víz mellé megy. Családja után a rangsorban mindjárt a víz következik. Amikor arról kérdezem, mit jelent számára  a víz, az úszás, egy széles mosoly kíséretében frappáns választ ad:

Amíg élek úszom és amíg úszom addig élek!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.