Hol lakjon a diák?

Sok orosházi fiatal azért keres a környékén továbbtanulási lehetőséget, hogy a család megspórolja az albérlet költségét. De megéri az egy-másfél órás utat naponta kétszer megtenni egy környékbeli egyetemre? Vannak-e alternatívák?

A sikeresen felvételizett diák sok mindenről kell gondoskodjon a továbbtanulás megkezdése előtt. Ezek közül talán a legfontosabb, legköltségesebb és legnehezebb a lakhatás kérdése. Bejárás vagy helyben lakás? Kollégium vagy albérlet? Néhányaknak a pénztárcája dönt, másoknak egyszerűen nem jut hely az egyetemi kollégiumokban.

A háromágyas, fürdőszobás lakrészekben havi 3.500 forintba kerül egy férőhely (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Kodolányi János Főiskola háromágyas, fürdőszobás lakrészeiben havi 3.500 forintba kerül egy férőhely (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Orosházán is van felsőoktatás: aki a városban akar maradni, a Kodolányi Főiskola képzései közül válogat. A távolabbról érkezők számára 62 férőhelyes, szépen felújított kollégiumban biztosítanak elhelyezést, de itt is lehet találni albérletet – igaz, nem könnyen.
– Az orosházi albérlet-piacot a túlkereslet jellemzi – mondja Vincze Attila, a VITAK Ingatlan orosházi irodavezetője. – A diákok kis lakást bérelnének, az árak 25-40 ezer forint plusz rezsi körül vannak. A közös bérlet vagy a főbérlővel együttlakás nem jellemző, és nyár végi fellendülést sem lehet tapasztalni az albérleti piacon, mint a nagyobb egyetemi városokban.

Marad az albérlet?

Aki viszont távolabbra jár tanulni, el kell döntse, hogy vállalja-e a napi közlekedéssel járó időkiesést, azt, hogy esetleg az órák után már nem tud könyvtárba is menni, télen pedig még sötétben indul, és már sötétben ér haza – vagy megoldja a szállását a képzés helyén. Első ötlete persze mindenkinek a kollégium, de Szegeden szinte lehetetlen helyet kapni, a hódmezővásárhelyibe pedig egy igényesebb ember be sem költözne.

Marad tehát az albérlet.
– Szegeden sok a fizetős mérnöki vagy orvosi képzésben tanuló külföldi diák, akik többet tudnak fizetni, ezzel nagyon felviszik az ingatlanok bérleti díját.

Egy belvárosi, egyetem környéki garzont 100-120 ezer forintért is ki lehet adni. Persze ezek nagyon modern, klímás, cirkós, bútorozott, lapos tévés lakások. A lakótelepen egy-másfélszobás lakást 60 ezer körül tudunk bérelni. Ezekre az árakra még rá kell számolni a rezsit. Ha csak egy szobát vennénk ki, azért rezsivel együtt 30-50 ezret kérnek – tájékoztat Erdős Dániel, szegedi ingatlanközvetítő.

– Az egyetemi városokra, így Szegedre is, jellemző a befektetés-jellegű lakásvásárlás is: akár csak a gyerek tanulmányai idejére, akár megélhetési forrásként. Dohányzóként vagy kisállattal szinte lehetetlen albérletet találni, de egyébként is jellemző, hogy aki megcsípett egy jó helyet, az inkább megbeszéli a tulajjal, hogy nyáron csak a rezsit fizeti, csak hogy ne kelljen kiköltözni és ősszel újra kezdeni az albérlet-keresést. Az ugyanis, hogy egy jó bérlő maradjon, a tulajdonos érdeke is. Új igényként merül fel mostanában – teszi hozzá – hogy a külföldön dolgozók, helyett az ingatlanost kérik meg: szedje be a bérleti díjat, ellenőrizze a lakókat, a számlák befizetését. Erre Pesten külön cégek szerveződtek, de vidéken is lehet olyan ingatlanost találni, aki vállalja ezt a plusz szolgáltatást.

A SZTE Móra Ferenc kollégiuma ilyen szobákkal várja a jelentkezőket (Forrás: mora.u-szeged.hu)

A SZTE Móra Ferenc kollégiuma ilyen szobákkal várja a jelentkezőket (Forrás: mora.u-szeged.hu)

Az MTI szerint a felvételi ponthatárok kihirdetésével Budapesten 5%-kal megnőtt az albérleti kínálat – ez 2500 kiadó ingatlant jelent. Viszont a ponthatárok kihirdetésének másnapján mindig nagyon megugrik a kereslet is, úgyhogy az árak is emelkednek – számol be a bérleti helyzetről az ingatlan.com szakértője, Balogh László. Egy albérlet Budapesten átlag 150, Győrött 103, Szegeden 90, Debrecenben 84, Pécsett 82 ezer forintba kerül, míg Miskolcon vagy Nyíregyházán már 70 ezerért is lehet találni. Az ár azonban nagyban függ az ingatlan elhelyezkedésétől is: az V. kerületben 228 ezer forint az átlagár, míg Csepelen csak 80. Az egyetemekhez közeli IX. és XI. kerületben 145 ezer forint körüli összegért lehet lakást bérelni. A nyár végi roham elvonultával azonban tavaly is átlagosan 10.000 forinttal mérséklődtek a bérleti díjak.

Mindenhol jellemző azonban, hogy kevés a bérelhető ingatlan, ezért gyorsan lépjen, aki már tudja, hol fog lakni a tanulmányai alatt – tanácsolják az OrosCafé által megkérdezett ingatlan-szakemberek.

Arról is kifaggattunk néhány frissen felvett diákot, ők hogy oldják meg a lakhatást. Aki Kecskemétre kerül, főbérlőn keresztül bérel egy szobát – azt még nem tudja, kinek adták ki a másikat. Ez tehát kicsit olyan, mint egy kolesz: lutri, hogy ki lesz a lakótárs. Egy másik diák a barátjával együtt költözik be egy használaton kívüli nagyszülői házba. És olyan is van, akinek már van lakása Szegeden, sőt, spórolni is tud, mert odaveszi egyik volt gimnáziumi osztálytársát albérlőnek.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás