- hirdetés -

Új pályázatok beadására készül az Orosházi Kórház, ennek kapcsán néztünk utána annak, hogy Dél-Békésben milyen egészségügyi fejlesztések történtek, illetve történnek a közeljövőben.

Az elmúlt időszakban több mint 500 milliárd forintot költöttünk európai uniós forrásokból az egészségügy fejlesztésére, de annak valódi értékei nem az épületek vagy a műszerek, hanem a benne dolgozók – mondta korábban az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán akkor arról is beszélt, hogy ezekből a forrásokból „a vidéki Magyarország egészségügyi ellátórendszere nagyrészt megújult”, és azt is elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben az ideinél 220 milliárd forinttal költenek többet az ágazatra

Az államtitkár szavaira rímelnek a Dél-Békésben már befejezett, illetve tervezett egészségügyi beruházások.

Ilyen például az orosházi Kiss Ernő utcai rendelő felújítása. Az egészségügyi intézményt a Terület- És Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhetően korszerűsítik, több mint 39 millió forintért. Többek között akadálymentesítenek, elvégzik az energetikai korszerűsítést és bővítik az eszközparkot is. A megvalósuló pályázat révén egy laboratóriuma is lesz a rendelőben. Dr. Patvaros Áron háziorvos korábban lapunknak azt mondta, hogy a laboratóriumnak köszönhetően nem kell az ott élő idős állampolgároknak a városba utazniuk saját gépjárművel, tömegközlekedéssel vagy betegszállítóval.

A pályázatokon nyert forrásból újabb fejlesztéseket tudnak végrehajtani az Orosházi Kórházban (Fotó: Rajki Judit)
A pályázatokon nyert forrásból újabb fejlesztéseket tudnak végrehajtani az Orosházi Kórházban (Fotó: Rajki Judit)

– Teljes körű kivizsgálásokat fogunk tudni végezni, amely az ő javaikat szolgálja. Az épület energetikai korszerűsítése is rendkívül fontos lépés, ugyanis a beteg gyermekeknek télen nem kell majd a hidegben levetkőzniük a vizsgálatokhoz – fogalmazott a háziorvos.

Orosházán is

Nem maradhat ki a fejlesztésekből az Orosházi Kórház sem. Az intézményben járt a közelmúltban Simonka György. A térség országgyűlési képviselője az Oroscafénak elmondta, hogy, ha nyernek a pályázaton, lesz a kórházban egy 90 millió forintból létesítendő egészségfejlesztési iroda, ami prevenciós célokat szolgál. Ezen kívül folyamatban van még egy 200 és egy 290 milliós pályázat. A tervek szerint ezt egyebek mellett a járóbeteg szakellátásra fordítják majd, és siker esetén 150 millió forint jut felújításra is.

A kórház főigazgatója szintén fontosnak tartja az egészséfejlesztési iroda létrehozását. Duray Gergő sikerként értékelte, hogy már a kórházban rendelnek a házi gyermekorvosok. – Azt is fontos kiemelni, hogy az egészségügyi dolgozók fizetésén is szeretnénk javítani, erre pedig van egy humán erőforrás projektünk – mondta a főigazgató.

Az elmúlt 2-3 évben sok-sok milliárd forintot sikerült ide hoznunk egyebek mellett felújításokra. Többek között ennek is köszönhető, hogy fiatal orvosok jönnek Orosházára, mert itt találták meg a jövőképüket – vette át a szót Simonka György. De nem csak az orvosok, hanem a betegek is jobban érzik magukat egy ilyen, modern környezetben. De nem állhatunk meg, nem dőlhetünk hátra, hiszen van még mit tennünk. Amire lehet, pályázunk, hiszen acél továbbra is az, hogy a betegek és az orvosok is azt érezzék, hogy törődünk velük. Tehát tudjuk, hogy mi a feladatunk, és azt meg is tesszük a következő években – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az pedig már országos adat, hogy idén több, mint 81 milliárd forinttal költenek többet bérre, mint korábban. Ugyanerre a célra jövőre pedig 55 milliárd forintnyi pluszforrás jut majd. De jobban járnak a kórházai is. Összesen 3 milliárd forint értékben tudnak pályázni működést javító fejlesztésekre, a mentők és a betegszállítók pedig 10 százalékkal több forráshoz jutnak jövőre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.