Mit intézhetek egyetemi polgárként?

Bár a jelentkezési helyek sorrendjét július 12. éjfélig lehetett módosítani, mindig van, aki a legutolsó pillanatban is meggondolja magát.

Az, hogy a felvételt követően át lehet-e jelentkezni, módosíthatja-e a diák a képzési helyet, vagy indíthatja-e passzív félévvel a tanulmányait, teljesen intézményfüggő. Jogszabály erről nem rendelkezik, ezeket a kérdéseket az Intézményi Tanulmányi és Vizsgaszabályzat rögzíti. Aki felvételt nyert, azzal jár a legjobban, ha szeptemberben beiratkozik, és így, egyetemi polgárként használja ki a felsőoktatási jogrendszer nyújtotta lehetőségeket – tanácsolja dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora.

Október 15-ig lehet váltani

A legtöbb intézmény a beiratkozást követően az első héten, általában szeptember 15-ig, bizonyos esetekben pedig – adminisztrációs díj fizetése ellenében – október 15-ig biztosít lehetőséget arra, hogy a hallgató képzési helyet vagy intézményt változtasson. Amennyiben a választott helyről befogadó nyilatkozatot visz, az a hely, ahonnan átjelentkezne, nem tagadhatja meg az intézmény-váltást. Az ilyen kérelmek benyújtása előtt azonban alaposan tájékozódjunk, mert lehet, hogy az állami ösztöndíjas hely elveszik – a másik intézményben csak költségtérítéses finanszírozásban van hely. A költségtérítéses hallgatók szabadabban mozoghatnak.

 

Néhány helyen a duális képzésre is hirdetnek pótfelvételit (forrás: dualisdiploma.hu)

Néhány helyen a duális képzésre is hirdetnek pótfelvételit (Forrás: dualisdiploma.hu)

Ahol duális képzés indul, sokszor a cégek is hirdetnek pótfelvételit szeptemberben – és arra is van mód, hogy a diák vigye a partnert, akinél a 48 tanulmányi hetéből 22-őt ledolgoz. Sőt, sok helyen pótfelvételi esetében is hirdetnek duális képzést.

Duális képzésbe történő belépésre nem, de átjelentkezésre minden félév végén nyílik lehetőség.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás