- hirdetés -

Ezekben a napokban, hetekben minden tekintet Magyarországra, a FINA Vizes Világbajnokságra szegeződik. Azt már (sajnos) kevesebben tudják, hogy a világesemény Hosszú Katinkáék szereplése és a záróünnepség után nem ér véget.

A vizes sportok ünnepség sorozata augusztus 7-től a Senior Vizes Világbajnoksággal folytatódik. A jól megismert VB helyszíneken 96 ország 6395(!) senior sportolója méri össze erejét, tudását, köztük egy kiváló orosházi úszóval, Gombkötőné Tóth Ilonával.

Ilona nevét, arcát nagyon sokan ismerik városunkban, még azok is, akik nem kifejezetten sportrajongók, hisz össze sem lehet számolni, hány gyereket (felnőttet) tanított meg úszni. Rendszeresen úszik, versenyez kamasz kora óta. Ifi válogatottként képviselte hazánk színeit, napjainkban pedig – ahogyan hosszú ideje – a senior válogatottban szerez hírnevet Magyarországnak. Jelenleg a IX-es kategóriában(65-69 évesek) szerepel.

Több mint nyolcvanszoros senior magyar bajnokként utazik majd augusztusban Budapestre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Több mint nyolcvanszoros senior magyar bajnokként utazik majd augusztusban Budapestre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Júliusban, a minden évben megrendezett Regele Károly Emlékversenyen „melegített” a világbajnokságra. A gyulai megmérettetésen öt számban állt rajtkőre: 50, 100, 200, 400 gyors és az 50 hát. Az eredmény négy arany és egy ezüstérem. A gyorsúszó számokat kivétel nélkül megnyerte (a 200 gyorsot országos csúccsal), 50 háton második lett, de a nővére révén ez az arany is a családban maradt. Ilyen bemelegítés után, több mint nyolcvanszoros senior magyar bajnokként utazik majd augusztusban Budapestre a VB-re, ahol 50, 100, 200 gyorson áll rajthoz és lesz még egy mix váltó is, amelynek tagja.

320 +

– Váltóban a 320+ kategóriában indulunk – avat be a részletekbe Ilona. Két férfi és két hölgy versenyző alkotja és négyünk életkora ebben a kategóriában el kell, hogy érje a 320 évet. Egy 96(!) és egy 77 éves férfi mellett egy 82 éves hölgy és én alkotjuk a váltót. Nem szeretnék semmit elkiabálni, de ettől a számtól sokat várok, nagyon szeretnénk dobogón végezni – mondja az orosházi egyesület híján debreceni színekben induló orosházi versenyző.

A Senior Vizes Világbajnokságot a most zajló VB-hez hasonlóan Balatonfüreden kezdik a nyílt vízi úszók, majd a vízilabda, a szinkronúszás és a műugrás után következnek az úszó számok.

Ilonáért 08.14-én 100 gyorson, 15-én 200 gyorson, 16-án 50 gyorson, és pénteken, 18-án a váltóversenyen szurkolhatunk. Az eredményekről természetesen beszámolunk.

Hajrá magyarok, hajrá Gombkötőné Tóth Ilona!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.