- hirdetés -

Mitől szerethető Orosháza? Mik a város jellegzetességei? Mely épületek stílusához alkalmazkodjon a későbbi városkép? Támogassák-e a magántulajdonú védett épületek fölújítását? Ezekben a kérdésekben várják a javaslatokat a városépítészek.

Őszre készül el Orosháza új Településképi Arculati Kézikönyve, amihez néhány napig még be lehet nyújtani a javaslatokat. A város honlapján már hetekkel ezelőtt közzétették a felhívást, hogy aki számára értékes, közterületen álló épületet, szobrot, parkot, fát szeretne a megőrzendő értékek közé soroltatni, tegye meg erre vonatkozó javaslatát.

A hivatalos határidő július 30-a, de Novák Péter, Orosháza főépítésze biztosította az OrosCafét, hogy még a jövő héten beérkező észrevételeket is igyekszik figyelembe venni.

A cél, hogy a települések óvják és fejlesszék környezeti kultúrájukat, hagyományaikat. A kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készül. Elsősorban a települési döntéshozók és a lakosság tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány: röviden, közérthetően mutatja be a közösség környezetalakítással kapcsolatos elvárásait, meghatározza a településképi jellemzőket.

Kiemelt figyelmet fordítanak az utcai kutakra (Fotó: Rajki Judit)
Javaslatként érkezett: Őrizzük meg a kék kutakat! (Fotó: Rajki Judit)

Eddig 140 védett épület van Orosházán, többek közt a régi könyvtár, a nemrég felújított Ady Endre utca 14. szám, és több polgári épület, napsugaras parasztház is.

Újabb javaslatként érkezett be eddig például a városi kék kutak, és a Luther utcai makadámköves útburkolat megőrzése.

A településkép-védelemhez kapcsolódó észrevételeket írásban várják a korodi.attila@oroshaza.hu email címre, postán a polgármester úrnak címezve (5900 – Orosháza, Szabadság tér 4-6), vagy személyesen a Polgármesteri Hivatal I. emelet 10. szobájában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.