- hirdetés -

Ebben a kérdésben kezdenek felmérésbe a megyei iparkamarák azért, hogy képviselni tudják a helyi vállalkozók véleményét országos fórumokon. A téma sokakat érint és megoszlanak vélemények, nem csak vendégek, de a vendéglátósok között is.

Jelenleg a szervízdíj alkalmazása és a borravaló is választható. Egyes éttermek már régen beépítették áraikba a felszolgálás díját, míg másutt csak a borravalóra építenek. A rákóczitelepi Aranypatkó az előbbiek táborába tartozik.

Tóth István üzemeltető azt mondja, úgy alakította az árakat, hogy tartalmazzanak minden költséget, tehát a pincérek által hozzáadott munka ellenértékét, azaz a szervízdíjat is.
– Fix fizetésért dolgoznak, így őket nem érint sem a szervízdíj, sem a borravaló, nem is várjuk el a hozzánk betérőktől, hogy adjanak – tájékoztat és hozzáteszi, nekik ez a rendszer megfelel. Mivel bevételük jelentős részét a menüs étkeztetés teszi ki, ahol egyébként sem jellemző a borravaló, így az esetleges kötelező felszolgálási díj csak áremelésre kényszerítené őket, miközben a dolgozók fizetése nem növekedne jelentősen. Szerinte a további áfacsökkentés jobb megoldás lenne.

A szervízdíj becslések szerint 5-15 százalékkal emelné meg az éttermi árakat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A szervízdíj becslések szerint 5-15 százalékkal emelné meg az éttermi árakat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége ugyanakkor éppen azzal az indokkal javasolja a becslésük szerint 5 és 15 százalék közötti szervízdíj bevezetését, hogy javuljanak az ágazatra jellemző alacsony bérek. Az Alföld Gyöngye Hotel igazgatója úgy véli, ebből a szempontból valóban támogatandó az elképzelés.

– Nyilván a vendégek mást mondanak. Ők azt mondják, hogy abban az esetben, ha elégedettek, akkor a borravalóval ezt ki is fogják fejezni. Csakhogy főként az olyan szálláshelyeknél, mint amilyenek mi is vagyunk, hogy fix a reggeli és a vacsora büféje és a vendég előre befizeti a csomagárban az étkezéseket, nem fogyaszt semmi pluszt és igazából nem is nagyon találkozik a pincéreinkkel, nulla a borravaló lehetősége – indokol.

A béremelés mellett nem titkolt szándék az ágazat további fehérítése sem, hiszen a borravaló bevallása önkéntes, ellenőrizni szinte lehetetlen, sokan nem is adóznak utána. Az sem elhanyagolható szempont az iparkamarák szerint, hogy a vendéglátásban is egyre többen fizetnek készpénzt helyettesítő eszközzel, azaz bankkártyával vagy különböző utalványokkal, amelyek szintén a borravaló visszaszorulását eredményezik.

A témával kapcsolatban a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is begyűjti a véleményeket. A titkarsag@bmkik.hu e-mail címre várják őket legkésőbb 2017. augusztus 8-ig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.