- hirdetés -

Ha új rendeletet hoznak, annak mindig vannak támogatói és ellenzői. Az egynapos sebészet már Magyarországon is bevett gyakorlat. Az egynapos szülészetről azonban még csak most folyik a vita, társadalmi egyeztetés.

Az egynapos sebészetnek is vannak feltételei: jó egészségi állapot, orvosi hozzájárulás, otthoni segítség. Az egynapos szülészet bevezetésével sincs ez másként. Az Orosházi Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa, dr. Svarsnig Lajos elmondta, hogy az egynapos szülészet választási lehetőség lenne. Az anya kérheti azt is, hogy maradhasson, azt is, engedjék haza. Vannak azonban orvosi és szociális feltételek.

Orvosi feltétel a megfelelő terhesgondozás, komplikációmentes terhesség, alacsony kockázatú (fiatal, egészséges nő, aki nem az első gyermekét szüli) szülés, ami hüvelyi úton, szövődmények nélkül történik.

A szociális feltételek összetettebbek: a kismama megfelelő, higiénikus otthonba térjen haza, ahol van, aki segít neki. De a legfontosabb, hogy olyan ellátó szolgálat működjön a környéken, ami mindig elérhető. Nyugat-Európában ezt a feladatot a városi nővér látja el, aki bármikor felveszi a telefont, és megy, ha segíteni kell akár a babának, akár a mamának – ha pedig úgy ítéli meg a helyzetet, kórházba utalja őket. Mivel Magyarországon az ellátó hálózat még nem ilyen fejlett, a főorvos szerint csak a szülések egynegyedénél lenne biztonságos 24 óra után hazaengedni az anyukát és csecsemőjét.

Hasonló a véleménye dr. Varga Sándornak, a gyermekosztály főorvosának. A fentiekhez hozzáteszi: a döntésbe be kell vonni az újszülöttes orvost is, és nem szabad sajnálni az időt a megbeszélésre. Ő a hazaengedést azokban az esetekben ellenezné, ha a helységben nincs gyermekgyógyász, mert nem szerencsés az újszülöttet kitenni a szülést követő, azonnal nem mutatkozó rendellenességek kockázatának, amilyen például a sárgaság.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek azt is elmondta, hogy a rendszer rugalmasabbá válásának része lesz, hogy a kórházak a jövőben a 24 órás kezelés után is megkapnák azt a teljes egészségbiztosítási finanszírozást a szülés után, ami most még csak 72 órás benntartózkodás után jár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.