- hirdetés -

A múlt heti, révfülöpi edzőtábor zárásaként megtartott övvizsgán Zsiga Bence sikeresen vizsgázott. Fekete övével és 1. danjával tízre gyarapodott (shihan Zsiga Zsolt 6. dan, sensei Zsiga Zsolt 3.dan) az orosházi karate ikonikusnak számító családjában a mesteri fokozatot jelző danok száma.

A büszke edzővel és egyben édesapával, shihan Zsiga Zsolttal és a friss feketeöves Bencével a hazaérkezés után beszélgettünk.

– Révfülöpön tartott közös edzőtábort, az International Budokai Kan (IBK) és az International Kyokushin Organization Matsushima Group (IKO) világszervezet, hat ország 420 karatékája részvételével. Hosszú évek óta törekvés, a sosai Oyama halála után sokfelé szakadt kyokushin karate szervezetei között, hogy közeledjenek újra egymáshoz. Ez a közös edzőtábor nagy lépés volt a cél felé – kezdi a beszámolót a mester. Kancho Gerard Gordeau 9. dan és hanshi Niko Gordeau és shihan Tóth Zsolt 6.dan vezették a tábort, melynek szombati napján rendezték az övvizsgákat.

Harminc ellenfél ellen

Az övvizsga minden esetben komoly felkészültséget igénylő megmérettetés, különösen igaz ez, ha valaki a fekete övet célozza meg. Révfülöpön sem volt másként, de erről már Bence mesél, aki végigélte és végig állta a megpróbáltatásokat.

– Tizenegyen álltunk fel dan vizsgára az IBK szervezetből. Természetesen itt is a technikai résszel kezdődött, mely egy három és fél órás „kínzás” volt. Ezután következett a küzdelem. 1. danra harminc ellenféllel kell megküzdeni. Ez a harmincszor másfél perc a számomra különösen nehéz volt, hisz év közben, versenyeken a szemem, illetve az orvosi engedély hiánya miatt küzdelemben nem indulhatok. Így még itthon, sok zsákolással és sok csapattárs elleni küzdelemmel készültem. Szerencsére jó volt a felkészülés, így végig bírtam a harminc harcot, de nagyon kemény volt, rettenetesen elfáradtam. Az arcomon még látszanak a nyomai, de így is nagyon örülök, hogy sikerült – foglalta össze a fiatal mester.

Zsiga Bence (középen) siekeres övvizsgájával tízdanos lett a Zsiga család (Fotó: Lehoczki Imre)
Zsiga Bence (középen) sikeres övvizsgájával tízdanos lett a Zsiga család (Fotó: Lehoczki Imre)

Nem csak Bence számára nagy büszkeség ez, de az egész családnak is az, hisz nem sok karatés dinasztia mondhatja el magáról, hogy apa és gyermekei is mesteri szintet érnek el és összejön a tíz dan. További büszkeségre okot adó számadat és az orosházi dojo-ban folyó minőségi munkát jellemzi, hogy Zsiga Bence a huszonegyedik feketeöves, aki shihan Zsiga Zsolt keze alól kikerült!

Örülni persze sokáig nem lehet, hisz a pörgés megy tovább. Néhány napos pihenő után Bence kisiskolás tábort vezet, majd az Orosházi Kyokushin Szabadidő Kör hét versenyzője közt utazik Barcelonába egy küzdelmi edzőtáborba. Visszaérkezés után másnap indulnak az orosházi versenyzők a romániai Sibiuba az IKO Sosai világszervezet utánpótlás Európa-bajnokságára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.