- hirdetés -

Bármerre járunk a határban, mindenütt szorgosan dolgozó kombájnokkal, magszállító teherautókkal, traktorokkal találkozunk. Néhány napja megkezdődött az egyik legnagyobb és legfontosabb idénymunka, az aratás.

A jövő évi kenyérnek való bő sugárban ömlik a kombájnokból a teherautókra és ezzel arányosan telnek a terménytárolók. Az Orosfarm Zrt-nél is szervezetten folyik a munka. Csütörtök délelőtt, Pusztaföldvár határában jártunk náluk.

Az érintett táblán épp három kombájn és öt szállító jármű összehangolt munkáját figyelhettük meg, Németh Imre növénytermesztési vezető társaságában.
– Az Orosfarm Zrt. idén mintegy 820 hektárnyi területről takarítja be az étkezési búzát – kezdi a tájékoztatást Németh Imre. Az éves vetésterület nagyságát természetesen a vetésforgó határozza meg. Három elővetemény, napraforgó, ipari mák és borsó után vetjük a búzát. Az időjárás ebben a szezonban nem volt a legkedvezőbb. Ősszel kissé megcsúszott a vetés és ez rányomta a bélyegét az egész tenyészidőre. A téli és tavaszi csapadék sem volt elegendő, így viszonylag szerényebb, de jó termést takaríthatunk be, köszönhetően az előveteményeknek.

Szerényebb mennyiség, kiváló minőség az idei mérleg (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Szerényebb mennyiség, kiváló minőség az idei mérleg (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fontos kérdés ilyenkor a learatott termés víz-, fehérje- és sikértartalma. A minőség szempontjából sokkal jobb a kép. Minden, a magtárba beérkező szállítmányból mintát vesznek és rögtön elemzik is.
– Az idei szezon a kevesebb csapadék miatt a mennyiségnek nem kedvezett, viszont elmondhatjuk, hogy a minőség szinte kifogástalan. 14-16 közötti fehérje tartalommal, 30 feletti sikérrel jön be a búza, a víztartalma pedig mindössze 11%-os. Összességében tehát nincs okunk panaszra – emelte ki a növénytermesztési vezető.

Az Orosfarm Zrt. által termesztett búza kivétel nélkül étkezési minőségű – kenyér lesz belőle. Nem csak a hazai fogyasztók asztalára, de jótékony célra is kerül. Az Orosfarm hosszú évek óta részt vesz a „Magyarok kenyere” mozgalomban, minden esztendőben ad erre a frissen aratott gabonából, idén sem lesz másként. A tavalyi évben a regionális gyűjtőhelyet is ők üzemeltették és gyűjtötték össze a környékbeli adományozóktól a kenyérnek valót.

Még egy bő hét

Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a szezon többi növénye közül az őszi árpa és a borsó betakarításával végeztek, a repce aratása is a végéhez közeleg, a búza és a zab aratása, amennyiben nem szól közbe az időjárás, kb. tíz napon belül befejeződhet. Csak azt kívánhatjuk, hogy tartson ki a jó idő, mielőbb kerüljön a magtárba az „élet”, azután pedig jöjjön egy kis eső, hogy a kukorica és a napraforgó is jó termést hozzon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.