- hirdetés -

Semmelweis Ignác, a leghíresebb magyar orvos születésnapján, július 1-jén az egészségügyi dolgozókat ünnepeljük áldozatos munkájukért. Az Orosházi Kórházban hétfőn tartották az ünnepélyes megemlékezést és adták át a kinevezéseket, dicsérő okleveleket, jutalmakat.

A Magyar Egészségügy hivatalos ünnepén immár harmadik éve rendezi közös megemlékezését a város és a kórház. Idén július 3-án került sor az ünnepélyre és a kinevezések, jutalmak átadására. A megjelentek és a díszvendégek köszöntését követően Kovács Szabolcs egyetemista énekes produkciója hangzott el.

Az ünnepségen elsőként az ÁEEK Dél-Alföldi Térségi Igazgatóság megbízott térségi igazgatója, dr. Horpácsy Balázs köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: Semmelweis kiemelkedő megfigyelésére az vezetett, hogy nem csak a saját szemszögéből látta a dolgokat, hanem máshogy – de ő látta helyesen. „Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is a beismerés, nem a letagadásban rejlik az ellenszere” – idézte Semmelweist a szónok, majd megköszönte azok munkáját, akik nap mint nap teszik a dolgukat a betegek gyógyulása érdekében. – Ez a nap, ez az ünnepség erről a köszönetről szól, de ez a köszönet nem csak a mai napra, hanem az év minden napjára szól – zárta beszédét.

Semmelweis tanítása a mai napig alapelv

Ezt követően Dávid Zoltán szólt a résztvevőkhöz és elmondta, a köszönet mellett, melyet a mások szolgálatát vállaló egészségügyi dolgozóknak mondunk e napon, meg kell emlékeznünk Semmelweis Ignácról is, akinek tanítása, a fertőzés kiküszöbölése a mai napig alapelv az egészségügyben. Semmelweis munkássága arra is megtanított bennünket – mondta Orosháza polgármestere –, hogy mennyire fontos nyitottnak lenni az új javaslatokra, az olykor merésznek tűnő felvetésekre, mert ezek új utat nyithatnak meg az egészségügyi ellátásban.

Dávid Zoltán is méltatta az egészségügyi dolgozók munkáját (Fotó: Rajki Judit)
Dávid Zoltán is méltatta az egészségügyi dolgozók munkáját (Fotó: Rajki Judit)

Ezután kitért Orosháza híres orvosára, dr. László Elekre, aki Gyopárosfürdő gyógyhatását elismertette, és akinek nevét az Orosházi Kórház föl fogja venni. „Az egészségügy közügy” – folytatta Dávid Zoltán polgármester, majd kiemelte, hogy bár a kórházak már nem önkormányzati fenntartásúak, Orosháza városa továbbra is támogatja kórháza működését, fejlesztését. Városi hozzájárulással valósult meg a gyermekrendelők bekerülése a szakrendelő területére és javítottak a parkolási helyzeten is. „Szívügyünk a helyi egészségügy” – mondta Dávid Zoltán, majd kiemelte, hogy az emberi tényező nélkül, a kórházi dolgozók áldozatvállalása, magas színvonalú munkája nélkül nem működne az egészségügy.

Dr. Duray Gergő főigazgató méltatta Semmelweis szakmai működését, aki Magyarországon elsőként végzett petefészek műtétet és másodikként császármetszést. Munkásságáról fennmaradt dokumentumait az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította, születésnapja 1992 óta a magyar egészségügyi dolgozók ünnepe. A főigazgató megköszönte munkatársainak, hogy „időt, energiát nem sajnálva próbálják embertársaik életét jobbá tenni”, és biztosította őket, hogy ehhez a munkához igyekeznek megteremteni a megfelelő körülményeket.

Dr. Duray Gergő kifejezte köszönetét kollégáinak, akiknek „kitartása, optimizmusa, felkészültsége nélkül csak egy nagyüzem lenne ez a kórház.” (Fotó: Rajki Judit)
Dr. Duray Gergő kifejezte köszönetét kollégáinak, akiknek „kitartása, optimizmusa, felkészültsége nélkül csak egy nagyüzem lenne ez a kórház.” (Fotó: Rajki Judit)

Kiemelte az utóbbi időben történt fejlesztéseket (új technológiai tömb, 13 ágyas nappali kórház, telefonközpont, parkolói beléptető rendszer, gyermekorvosi rendelők, terhesgondozó) és beszélt a közeljövőben megvalósuló tervekről (egynapos sebészeti osztály, nővérszálló energetikai korszerűsítése, napelempark-bővítés stb.) Dr. Duray Gergő elmondta, milyen programokat szerveztek az elmúlt időszakban, melyek közül kiemelte a kórház fennállásának 50. évfordulóját a fotókiállítással és a szakdolgozói tudományos üléssel. Beszéde végén újfent kifejezte köszönetét kollégáinak, akiknek „kitartása, optimizmusa, felkészültsége nélkül csak egy nagyüzem lenne ez a kórház.”

Dr. Kancsó János az ünnepség alkalmával vette át adjunktusi kinevezését (Fotó: Rajki Judit)
Dr. Kancsó János az ünnepség alkalmával vette át adjunktusi kinevezését (Fotó: Rajki Judit)

Az anyák megmentőjeként emlegetett Semmelweis Ignácról egy szülész-nőgyógyász, az ünnepség alkalmával adjunktusi kinevezését átvevő dr. Kancsó János is megosztotta gondolatait. Beszédében elmondta, milyen hányattatott élete volt az 1818. július 1-jén született Semmelweis Ignácnak, aki 1847-ben, alig három éve szerzett orvosi diplomájával a kezében próbálta meggyőzni kollégáit a klóros vízzel történő kézmosás szükségességéről. Dr. Kancsó János megosztott egy személyes dolgot is: nemrég betegként tapasztalta meg az egészségügy mai helyzetét, a kiszolgáltatottságot, a vég nélküli várakozást, az orvosi-ápolói figyelmet és azt az akaratot, ami segít újra talpra állni – az akaratot, ami ha nincs meg a betegben, elő kell hozni belőle.

Dicsőség helyett ellenségek

Semmelweis munkásságát fölidézve elmondta, a XIX. század talán az utolsó időszak volt, „amikor a tudósok méregdrága alapkutatás és team-munka nélkül is képesek lehettek maradandót alkotni, és amikor a társadalmi haladás és a nemzettudat nem kizárta, hanem feltételezte egymást.” Elmondta, hogy Semmelweis egy barátja halála kapcsán jött rá, hogy a boncolást végző orvostanhallgatók mosdatlan kezükkel viszik át a bomló tetemben található fertőzést a szülő nőbe – hiszen boncolást végző egykori barátjának a kézsebe is így fertőződött el.

Semmelweis zsenialitása abban rejlett, hogy észrevette a közös okot, majd prospektív vizsgálattal bizonyította igazát: az általa vezetett bécsi, majd pesti klinikán 16-ről 1 százalék alá csökkentette a szülő nők halálozását. Felfedezésével azonban nem dicsőséget, hanem ellenségeket szerzett magának azzal, hogy az orvost nevezte meg a halál okának és magát is gyilkosnak tartotta. Életét végül elmegyógyintézetben, 47 évesen végezte be.

De felfedezése a mai napig kihat életünkre, hiszen a kézmosás mindennapi életünkben is bevett gyakorlat lett, nem csak az egészségügyi intézményekben. Dr. Kancsó János elmondta, a felfedezés az, amikor „látjuk azt, amit mindenki lát, közben arra gondolunk, amire senki: észreveszünk valamit, amit senki más nem lát.” A szülészorvosnak Semmelweis élete Mahatma Gandhit juttatja eszébe: „Először figyelembe se vesznek, aztán nevetnek rajtad, aztán harcolnak ellened, aztán nyersz.” – fejezte be az anyák megmentőjéről szóló megemlékezését dr. Kancsó János.

Ezek után megkezdődött a kinevezések, oklevelek, elismerések átadása.

ADJUNKTUSI KINEVEZÉS:

Dr. Kancsó János szülész-nőgyógyász

A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI KÓRHÁZBAN KAPOTT ADJUNKTUSI KINEVEZÉSÉÉRT ELISMERŐ OKLEVÉL:

Dr. Fodor Gabriella fül-orr-gégész

VÁROSI KITÜNTETETTEK:

Lévai Andrea szakápoló

Dr Dimák Andor főorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekpulmonológus szakorvos

Dr. Bárdos Géza háziorvos

Dr. Varga Henrietta fog- és szájbetegségek szakorvosa

Patakfalvi Katalin védőnő

Makszi Lajosné véradó vezető asszisztens

Dr, Kiss Ildikó szemész főorvos

ORVOS IGAZGATÓI DÍCSÉRETEK:

Dr. Farkas Norbert (Sebészet)

Tóth Anikó (Központi Műtő)

Sürgősségi Betegellátó Osztály

Kőrösi Henrietta (Radiológia)

Némethné Sonkoly Erika (Rendelőintézet)

Dr. Ódri István (A.I.T.O.)

GAZDASÁGI IGAZGATÓI DÍCSÉRETEK:

Tóth János (Anyaggazdálkodás)

Nagy Klára (Munkaügyi Osztály)

Engelhardt Ádám (Energetika)

Nagy Zoltán (Gondnokság)

Bocskai Erika (Kontrolling)

Kertész csoport

ÁPOLÁSI IGAZGATÓI DICSÉRETEK:

Kiss Istvánné (Szülészet-nőgyógyászat)

Kis Gabriella (Sebészet)

Gondáné Páger Melinda (Urológia)

Benyeczkóné Halma Éva (Traumatológia)

Brebovszkyné Kenéz Beáta (Transzfuziológia)

Kurucz Pálné (Transzfuziológia)

Kassai Zsoltné (Fül-orr-gégészet)

Ravasz Mónika (Csecsemő és gyermekgyógyászat)

Nagy Imréné (Neurológia)

Szilasi Józsefné (Krónikus osztály)

Madarász Márta (Kardiológia)

Csabainé Baricsa Szilvia (Krónikus osztály)

FŐIGAZGATÓI DICSÉRETEK:

Vida Julianna (Belgyógyászat)

Haklik Róbert (Belgyógyászati Osztály)

Szabóné Tóth Anikó (Rehabilitáció)

Kubas Eleonóra (Rendelőintézet)

Kiss-Horváth Tiborné (Gyógyszertár)

Püspöki Zsolt (A.I.T.O.)

Hunya Istvánné (Laboratórium)

Dr. Floszberger  Péter (Mozgásszervi rehabilitáció)

Szabó Mihályné (Központi Sterilizáló)

Varga Gábor (Energetika)

Szűcsné Gera Gabriella (Belgyógyászat)

SZAKSZERVEZETI KITÜNTETÉSEK:

Halászné Mecsei Katalin (Invazív Mátrix)

Korcsok Hajnalka (Központi műtő)

A KÖZALKALMAZOTTI TANÁCS KITÜNTETETTJE:

Hrabovszky György (Non-invazív mátrix)

A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓI KAMARA KOSSUTH ZSUZSANNA EMLÉKÉREM KITÜNTETETTJE:

Bali Dénesné ápolónő (Mozgásszervi rehabilitációs osztály)

JUBILEUMI JUTALMAK:

25 éve közalkalmazott

Őze Tiborné (Belgyógyászat)

Dr. Rácz Oszkár (Orvosigazgató)

Szabó Katalin Éva (Csecsemő és gyermekosztály)

Tomori Mária (Központi műtő)

Kovács Tiborné (Kardiológia)

Fosztó László (Gondnokság)

Dr. Tóth Ibolya (Röntgen)

Vranka József (Rendelő igazgatás)

Motyovszki Hajnalka (Gastroenterológia)

Paksiné Fekete Klára (Sebészet)

Dr. Szelényi Zoltán (Traumatológia)

Ágoston Edit (Gyermekosztály)

Erzsiákné Pintér Mónika (Központi műtő)

Dr. Körmendiné Kiss Gabriella (Röntgen)

Kasuba Gabriella (Fizioterápia)

30 éve közalkalmazott

Fekete Gáborné (Mosoda-Varroda)

Patakiné Márkus Ágnes (Anaesthesiológia)

Dr. Beck Zoltán (Sürgősségi Betegellátó Osztály)

40 éve közalkalmazott

Baloghné Virágos Margit (Sebészet)

Németh József Györgyné (Krónikus osztály)

Kiss-Horváth Tiborné (Gyógyszertár)

Krizsánné Szedlacsek Magdolna (Nőgyógyászat)

Spigut Gyöngyi (Nőgyógyászat)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.