- hirdetés -

Uniós rendelet miatt módosította a Magyar Posta a csekkbefizetésre vonatkozó szabályokat június 26-tól. Azonban nem minden csekket érint a változás!

Azoknál a csekkeknél, amelyek M (mentes) jelzésűek, nem változik a befizetés eddigi módja – adta hírül honlapján a Magyar Posta. Ezek általában hatósági csekkek: adó, illeték vagy pénzbírság befizetésére szolgálnak.

Módosul azonban az FM (feltételesen mentes) jelzésű csekkek befizetésének rendje, amelyeket általában szolgáltató állít ki, azaz közüzemi számlák, ún. „fehér csekkek.” De 300.000 forintig ezeket is befizethetjük személyi adataink egyeztetése nélkül – a befizető azonosítása csak ezen összeghatár fölött kötelező.

Uniós rendelet írja elő a csekkek befizetésének változásait (forrás: posta.hu)
Uniós rendelet írja elő a csekkek befizetésének változásait (forrás: posta.hu)

Ha jelzés nélküli csekket (olyan fehér vagy sárga csekk, amin nem szerepel sem „M”, sem „FM”) vagy „rózsaszínű csekket”, azaz belföldi postautalványt adunk föl, minden esetben el fogja kérni a postai alkalmazott a befizető azonosítására alkalmas okmányokat (cég esetében iratokat)! Ha valaki megtagadja, hogy személyes adatait ellenőrizzék, nem fogja tudni befizetni a csekket vagy átutalni a készpénzt. Ha cég nevében, vagy megbízás alapján szeretnénk utalni, ellenőrizzük a hirdetményben, hogy milyen iratokat vigyünk, illetve milyen adatokat szerepeltessünk a megbízáson.

A Magyar Posta hirdetményében tudatja, hogy a terrorizmus felszámolása elleni 2015/847 Európai Parlament és a Tanács által hozott rendelet alapján vezették be a változásokat, amelyek 2017. június 26-án léptek hatályba.

A Magyar Posta a pénzátutalások teljes körű nyomon követhetősége érdekében azonosító iratok alapján összeghatártól függetlenül ellenőrzi a befizető személyét „belföldi postautalvány szolgáltatás, Western Union pénzfeladás, illetve egyéb, a 7. pont hatálya alá nem tartozó pénzátutalás (így különösen készpénzátutalási megbízás és postai számlabefizetési megbízás) esetén.”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.